White Russian yra klasikinis kokteilis, garsėjantis savo švelnia kreminė tekstūra ir maloniu baltuoju spalvos duetu. Šis kokteilis, kurio kilmė siejama su 1960-aisiais, įgijo populiarumą tiek dėl savo paprastumo, tiek dėl turtingo skonio. Pavadinimas klaidingai gali reikšti, kad šis gėrimas turi rusišką kilmę, tačiau tai yra tik aliuzija į pagrindinį ingredientą – degtinę. Per metus white russian tapo vienas iš mėgstamiausių gėrimų kokteilių baruose, visame pasaulyje žinomas dėl savo išskirtinio skonio derinio, kurio pagrindu yra tik trys pagrindiniai ingredientai – degtinė, kavos likeris ir grietinėlė arba pienas.
Ingredientai
- 60 ml degtinės
- 30 ml kavos likerienės (pvz., Kahlúa)
- 30 ml grietinėlės arba pieno
- Ledo kubeliai, norint atšaldyti
- Kavos pupelės arba kakavos milteliai, papuošimui (neprivaloma)
Gaminimo eiga
- Pasiruoškite platesnę taurę arba šveicarišką stiklinę, kuri leis puikiai atsiskleisti kokteilio sluoksniams.
- Supilkite ledo kubelius į stiklinę, kad užtikrintumėte gėrimo šaltį.
- Supilkite 60 ml degtinės ant ledo ir užtikrinkite, kad ji gerai pasiskirstytų po visus ledo kubelius.
- Įpilkite 30 ml kavos likerienės, švelniai maišant, kad gėrimas įgautų vientisą tekstūrą.
- Lėtai papildykite kokteilį 30 ml grietinėlės arba pieno, leidžiant šiam ingredientui švelniai plaukti viršuje ir sukurti gražų spalvų kontrastą.
- Papuoškite kokteilį kavos pupelėmis arba švelniai apibarstykite kakavos milteliais, jei norite pridėti estetinį ir skonio elementą.
- Jei norite, švelniai maišykite, kad visi ingredientai susilietų.
Naudingi patarimai
Jei siekiate šį kokteilį padaryti švelnesnį, naudokite grietinėlę, tačiau jei norite lengvesnio varianto, pienas bus puiki alternatyva. Rinkdamiesi degtinę, stenkitės pasirinkti aukštos kokybės spiritą, nes tai ypač svarbu kokteiliams su nedaug ingredientų. Taip pat, jei mėgstate stipresnį kavos skonį, galite šiek tiek padidinti kavos likerienės proporciją.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Nors originalus white russian yra labai populiarus, galima išbandyti keletą skirtingų variacijų. Pavyzdžiui, pakeitus degtinę į viskį, sukursite „white Canadian“, o vietoj kavos likerienės naudojant kitokius skonių likerienės, gėrimas gali įgauti naujas skonio natas. Be to, vietoj papuošimo kavos pupelėmis, galite naudoti grūstus šokolado gabalėlius, tačiau bet koks pasirinkimas turėtų būti toks, kuris jums labiausiai patinka. Patiekimo metu svarbu susikoncentruoti į estetišką išvaizdą, taigi pasirinkite tinkamus stiklus – platus ir permatomas stiklas bus puikus pasirinkimas, kad jūsų kokteiliai būtų ne tik skanūs, bet ir patrauklūs akiai.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.