Žirnių sriuba – tai klasikinis patiekalas, kuris šildo sielą ir puikiai tinka šaltoms dienoms. Ji yra itin maistinga ir skani, todėl neretai yra viena mėgstamiausių sriubų daugelio žmonių namuose. Šios sriubos esminė ingredientų dalis yra džiovinti žirniai, kurie suteikia natūralaus saldumo ir turtingumo skoniui. Žirnių sriuba yra ne tik soti, bet ir pasižymi gausiu baltymų, skaidulų bei būtinų vitaminų kiekiu. Žemiau pateikiame receptą, kuris padės jums pasigaminti šią nuostabią sriubą namuose.
Ingredientai
- 2 puodeliai džiovintų žirnių
- 3 l vandens arba sultinio
- 1 didelis svogūnas, smulkiai pjaustytas
- 2 morkos, pjaustytos kubeliais
- 2 salierų stiebai, smulkiai supjaustyti
- 3 skiltelės česnako, smulkiai pjaustytos
- 200 g rūkytos šoninės arba kumpio, pjaustyto kubeliais
- 2 lauro lapai
- 1 valgomasis šaukštas druskos (pagal skonį)
- 1 arbatinis šaukštelis juodųjų pipirų
- 1 arbatinis šaukštelis čiobrelių (nebūtina)
- ½ arbatinio šaukštelio rūkyto paprikos skonio miltelių (nebūtina)
Gaminimo eiga
- Prieš pradedant gaminimą, nuplaukite džiovintus žirnius kelis kartus šaltame vandenyje, kad pašalintumėte kokius nors nešvarumus ar smėlį. Pamerkite juos į vandenį ir palikite išbrinkti per naktį arba bent 4–6 valandas.
- Pašildykite didelę puodą ant vidutinės ugnies ir į jį sudėkite smulkintą šoninę arba kumpį. Kepkite, kol mėsos gabalėliai taps traškūs ir išsiskirs šiek tiek riebalų.
- Į puodą suberkite smulkiai pjaustytą svogūną, morkas, salierus ir česnakus. Kepkite daržoves, kol jos taps minkštos ir svogūnai ims geltonuoti.
- Į puodą supilkite impregnuotus žirnius (išvalytus nuo vandens) ir užpilkite vandeniu arba sultiniu.
- Pridėkite lauro lapus, druską, juoduosius pipirus, čiobrelį ir rūkyto paprikos skonio miltelius, jei naudojate.
- Užvirinkite sriubą, tada sumažinkite ugnį ir leiskite lėtai troškintis ant mažos ugnies apie 1–1,5 valandos, arba kol žirniai taps minkšti.
- Išimkite lauro lapus ir pagal skonį pagardinkite papildoma druska ir pipirais, jeigu reikia.
- Jei norite, galite sriubą pertrinti su maišytuvu iki norimo glotnumo arba palikti taip. Patikrinkite konsistenciją – jei sriuba per tiršta, papildykite vandeniu ar sultiniu.
- Patiekite sriubą karštą, puikiai tinka kartu su krutonu ar šviežia duona.
Naudingi patarimai
Kai ruošiate žirnių sriubą, būtinai įsitikinkite, kad žirniai yra tinkamai išbrinkti. Tai ne tik pagreitina virimo procesą, bet ir užtikrina, kad sriuba turės šilkinį ir kremišką konsistenciją. Jei turite laiko, visada naudokite šviežiai pagamintą sultinį, nes jis suteikia papildomo skonio gilumą. Geriausia šią sriubą gaminti iš anksčiau kepto kumpio, kuriame dar likę mėsos, taip pat galite naudoti daržovių pagrindą, jei mėgstate lengvesnį skonį. Nepamirškite sriubą ragauti ir pagal savo skonį pridėti prieskonių – tai gali labai skirtis priklausomai nuo vartojamo sultinio ir rūkytos šoninės sūrumo.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Žirnių sriuba yra nepaprastai lanksti, todėl ją galite keisti, pridėdami įvairiausių ingredientų, priklausomai nuo to, ką turite po ranka. Pavyzdžiui, jei norite daugiau daržovių, galite pridėti pjaustytų bulvių arba cukinijų. Turėkite omenyje, kad jei jums patinka šiek tiek aitresnis skonio profilis, chorizo dešros gali būti puikus buržuolių pasirinkimas vietoj tradicinės rūkytos šoninės. Patiekiant, sriubą galite pagardinti šviežiais žolelėmis, kaip petražolės ar bazilikas, arba pabarstyti sutrinta feta. Jei norite sveikatai palankesnio varianto, rinkitės mažiau riebų variantą – be įprastinės mėsos. Patiekti puikų skonį suteikiantys priedai gali būti grūdų duona ar sveiki krutonai. Variacijų ir idėjų derinimas suteikia šiam klasikinės sriubos receptui naujų spalvų ir paverčia kiekvieną kartą unikaliu kulinariniu potyriu.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.