Žuvies tortas – tai skanus ir sveikas patiekalas, atėjęs iš britų kulinarijos tradicijų. Jis yra žinomas dėl savo daugiasluoksnio skonio ir tekstūros, kuri dažniausiai susilieja iš švelniai sūdytos keptos ar virtos žuvies, bulvių košės bei įvairių prieskonių. Šis patiekalas puikiai tinka ne tik kaip pagrindinis vakarienės patiekalas, bet ir kaip šventinio stalo akcentas ar tinginiškų savaitgalio pietų variantas. Pavadinimas gali klaidinti, kad tai desertinis tortas, tačiau iš tiesų, tai pikantiškas ir sotus patiekalas. Šis straipsnis padės jums suprasti, kaip lengvai ir be didelio vargo paruošti šį klasikinį britų patiekalą.
Ingredientai
- 500 g baltojo mėsingo žuvies file (menkės, lašišos ar kitos žuvies pagal pasirinkimą)
- 800 g bulvių
- 50 g sviesto
- 100 ml pieno
- 1 didelis svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- 100 g šviežios petražolės
- 100 g sūrio (Cheddar ar parmezano)
- Druska ir pipirai pagal skonį
- Alyvuogių aliejus kepti
- 1 citrina (sultims)
Gaminimo eiga
- Pradėkite nuo bulvių paruošimo. Nulupkite ir supjaustykite bulves gabalėliais. Įdėkite jas į didelį puodą su sūriu vandeniu ir virkite apie 20 minučių, kol jos taps minkštos.
- Tuo tarpu susmulkinkite svogūną ir česnaką. Įkaitinkite keptuvę su alyvuogių aliejumi, įdėkite svogūną ir česnaką. Kepkite, kol svogūnai taps aukso spalvos ir skaidrūs.
- Į tą pačią keptuvę pridėkite žuvies filė. Kepkite susmulkintą žuvį, kol ji taps minkšta ir balta. Tada pridėkite smulkiai pjaustytą petražolę, druską, pipirus ir išspaustą citrinos sultis.
- Pašildykite pieną ir sviestą kartu, kol sviestas ištirps.
- Nuvarinkite išvirtas bulves ir sutrinkite jas į košę, palaipsniui įpildami sviesto bei pieno mišinį, kad pasiektumėte norimą tekstūrą. Pridėkite druskos ir pipirų pagal skonį.
- Įkaitinkite orkaitę iki 200°C.
- Kepimo indą patepkite alyvuogių aliejumi arba sviestu. Supiltą žuvies mišinį išlyginkite inde. Ant viršaus užlašinkite paruoštą bulvių košę ir tolygiai išskirstykite.
- Pabarstykite tarkuotu sūriu ir įdėkite į orkaitę kepimui apie 25–30 minučių, kol viršus taps aukso spalvos ir traškus.
- Pateikite dar karštą, puošdami šviežiomis žolelėmis.
Naudingi patarimai
Jeigu norite, kad jūsų žuvies tortas įgytų daugiau skonio, galite pridėti papildomų prieskonių, tokių kaip muskato riešutas ar šiek tiek chilio, kad pagyvintumėte patiekalą. Taip pat svarbu neperkepti žuvies, kad ji išliktų sultinga ir aromatinga. Naudojant šviežias prieskonių žoleles, pavyzdžiui, krapus ir rozmariną, galite suteikti patiekalui daugiau šviežumo ir aromato.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Žuvies tortas puikiai dera su šviežiomis daržovėmis arba žaliųjų lapų salotomis, kad subalansuotumėte maistą ir sūrumą. Taip pat galite eksperimentuoti su skirtingomis žuvimis, pvz., pridėkite rūkytos žuvies, kad suteiktumėte dar lankstesnę tekstūrinę ir skonio įvairovę. Jei norite, galite patiekalai pristatyti individualiose porcijose mažesniuose kepimo induose arba formelėse, kad sukurtumėte elegantišką patiekimo įspūdį.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.