Žuvies troškinys yra šiltas ir aromatingas patiekalas, kuris puikiai tinka bet kokiam metų laikui. Šis troškinys pasižymi ne tik savo gardžiu skoniu, bet ir maistingumu, todėl yra idealus pasirinkimas tiek šeimos vakarienei, tiek vakarėliui su draugais. Dėl savo paprasto ir universalaus gaminimo proceso galite lengvai pritaikyti patiekalą pagal savo skonį, pridėdami įvairių daržovių ar prieskonių. Šiame straipsnyje detaliai aptarsime ingredientus, gaminimo eigą ir patarsime, kaip pritaikyti troškinį pagal jūsų pageidavimus.
Ingredientai
- 500 g baltos žuvies (pvz., menkės ar dorados filė)
- 1 didelis svogūnas
- 2 morkos
- 2 bulvės
- 2 skiltelės česnako
- 400 g skardinė susmulkintų pomidorų
- 1 raudona paprika
- Šviežios prieskoninės žolelės (petražolės, krapai)
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 1 litras žuvies ar vištienos sultinio
- Druska ir pipirai pagal skonį
- Citrinos sultys pagal skonį
- Saulėgrąžų sėklos (nebūtina)
Gaminimo eiga
- Paruoškite daržoves: nulupkite ir smulkiai supjaustykite svogūną, morkas ir bulves. Kepimui skirtą puodą įkaitinkite vidutinio stiprumo ugnimi ir įpilkite alyvuogių aliejaus.
- Kai aliejus įkais, suberkite svogūnus ir česnakus. Kepkite, kol svogūnai taps auksaspalviai ir minkšti.
- Įdėkite morkas ir papriką. Kepkite maždaug 5 minutes, kol jos šiek tiek suminkštės.
- Suberkite bulves ir susmulkintus pomidorus. Gerai išmaišykite.
- Supilkite sultinį ir užvirkite. Sumažinkite ugnį ir leiskite troškiniui virti apie 15–20 minučių arba kol bulvės bus beveik minkštos.
- Sudėkite žuvies filė gabaliukus į puodą. Uždenkite puodą ir leiskite troškiniui virti dar apie 5–10 minučių arba kol žuvis bus visiškai išvirta.
- Pagal skonį pridėkite druskos, pipirų ir citrinos sulčių.
- Patiekite karštą, pabarstę šviežiomis žolelėmis ir saulėgrąžų sėklomis, jei norite daugiau tekstūros.
Naudingi patarimai
Pasirinkę šviežią žuvį, galite užtikrinti, kad jūsų troškinys bus ne tik skanus, bet ir sveikas. Jei norite pridėti daugiau skonio, apsvarstykite galimybę įdėti šafrano ar čiobrelių. Papildomi skoniai, kaip imbieras ar citrinų žievelės, taip pat gali pagyvinti patiekalą. Svarbu neužversti žuvies, kad jos tekstūra išliktų švelni ir sultinga.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Šis pagrindinis žuvies troškinio receptas yra labai lankstus, todėl galite jį keisti pagal sezoną ar produktų prieinamumą. Pavyzdžiui, šaltuoju metų laiku galite pridėti daugiau bulvių ir storesnių žuvies gabalėlių, o vasarą – daugiau pomidorų ir šviežių daržovių, tokių kaip cukinijos. Norėdami suteikti daugiau egzotiškumo, įdėkite krevečių ar midijų. Patiekdami troškinį, galite pridėti skrebučių ar česnakinės fokačijos gabalėlių, kurie suteiks papildomo skonio ir tekstūros.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.