Žuvies užkepėlė yra nepaprastai gardžiai paskanaujantis ir sielas šildantis patiekalas, kuris beveik tinka bet kokiai progai. Paprastas, tačiau gėrintis skonių įmantrumu, šis receptas suderina kreminius padažus su subtilia žuvies tekstūra ir įvairiomis daržovėmis. Jei ieškote būdo, kaip užburti savo šeimą ar draugus, šis receptas neabejotinai patiks visiems. Šiame straipsnyje pateiksime, kaip lengvai pasigaminti skanią žuvies užkepėlę, su tiksliais ingredientais, išsamiais gaminimo žingsniais bei naudingais patarimais, kurie padės pasiekti puikų rezultatą.
Ingredientai
- 500 g baltos žuvies file (pvz., menkės arba lydekos)
- 300 g bulvių
- 1 didelė morka
- 200 g špinatų
- 1 svogūnas
- 3 skiltelės česnako
- 200 ml grietinėlės
- 100 g tarkuoto sūrio (pvz., čederio ar mozzarella)
- 2 valg. šaukštai sviesto
- 2 valg. šaukštai miltų
- 1 valg. šaukštas alyvuogių aliejaus
- Druska ir pipirai pagal skonį
- Citrinos sultys iš 1/2 citrinos
- Šviežios žolelės (pvz., krapai ar petražolės) papuošimui
Gaminimo eiga
- Pradėkite nuo pasiruošimo: nulupkite bulves ir supjaustykite į plonas griežinėles. Tą patį padarykite su morkomis. Supjaustykite svogūną ir česnaką smulkiai.
- Įkaitinkite alyvuogių aliejų ir vieną šaukštą sviesto keptuvėje. Įdėkite svogūną ir česnaką, pakepkite, kol taps auksinės spalvos. Įdėkite špinatus ir maišykite apie 2-3 minutes, kol jie suminkštės.
- Paimkite didesną puodą ir užvirinkite šiek tiek vandens. Įdėkite bulves ir morkas, virkite apie 10 minučių, kol jos taps pusiau minkštos. Nusausinkite ir atidėkite į šoną.
- Sviestą ir miltus sumaišykite nedideliame puode ir maišydami sukurkit baltą padažą, į kurį vėliau pamažu supilkite grietinėlę. Virkite, kol padažas sutirštės.
- Žuvies file apžiūrėkite nuo kaulų ir apibarstykite citrinos sultimis, druska ir pipirai. Sudėkite žuvį į kepimo indą.
- Ant žuvies tolygiai išdėstkite daržoves iš keptuvės bei virškintas bulves ir morkas.
- Užpilkite viską paruoštu grietinėlės padažu ir pabarstykite tarkuotu sūriu.
- Įkaitinkite orkaitę iki 180°C ir kepkite užkepėlę apie 30 minučių, kol sūris gražiai paruduos ir burbuliuos.
- Prieš patiekdami, apiberkite šviežiomis žolelėmis ir leiskite truputį atvėsti.
Naudingi patarimai
Gaminant šį patiekalą, svarbu pasirinkti kokybišką, kuo šviežesnę žuvį. Silpnesnės struktūros žuvies rūšys, kaip menkė ar lydeka, puikiai tinka, nes jos greitai suminkštėja kepant. Prieš dedant žuvies skilteles į kepimo indą, įsitikinkite, kad jose neliko jokių kaulų.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Žuvies užkepėlę galima nesunkiai pritaikyti skirtingiems skoniams ir mitybos poreikiams. Pavyzdžiui, jei norite be pieno produktų versijos, grietinėlę galima pakeisti į kokosų pieną, o sūrį – į veganišką alternatyvą. Jei esate vegetarai, vietoj žuvies galite naudoti tofu arba ekologiškas sojos ploneles.
Šį patiekalą patiekite su šviežia žaliųjų salotų porcija ir traškių duonos riekute. Taip pat galite praturtinti užkepėlę įdėdami daugiau šviežių daržovių, pvz., cukinijų ar brokolių, kad ji būtų dar maistingesnė ir spalvingesnė.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.