Žvėrienos troškinys yra senovinis, gardus ir maistingas patiekalas, kuriuo mėgaujasi daugelio šalių žmonės visame pasaulyje. Šis troškinys yra puikus pasirinkimas tiems, kurie vertina turtingą skonį ir sveiką gyvenimo būdą. Naudojant įvairių rūšių žvėrieną, galima sukurti skirtingo skonio troškinius, kurie visada nustebins savo aromatu. Pagaminimo procesas nėra sudėtingas, tačiau reikalauja tam tikros rūpestingos priežiūros pasirinkus tinkamus ingredientus ir sekant žingsnius.
Ingredientai
- 500 g žvėrienos (pavyzdžiui, elnienos arba stirnienos)
- 2 vidutiniai svogūnai
- 3-4 morkos
- 2-3 skiltelės česnako
- 2 lauro lapai
- 1 šaukštas pomidorų pastos
- 2 valgomuosius šaukštus aliejaus
- 500 ml mėsos arba daržovių sultinio
- Druskos ir pipirų pagal skonį
- Pusė stiklinės raudonojo vyno (pasirinktinai)
- Šviežios petražolės pagardinimui
Gaminimo eiga
- Pradėkite nuo žvėrienos paruošimo. Jei reikia, mėsą pašalinkite nuo kaulų ir supjaustykite ją nedideliais gabalėliais.
- Susmulkinkite svogūnus, morkas ir česnakus. Svogūnai ir morkos turėtų būti vidutinio dydžio kubeliais, o česnakai galima smulkinti arba spausti.
- Įkaitinkite aliejų didelėje keptuvėje ar troškintuve. Įdėkite žvėrieną ir kepkite, kol mėsa taps aukso spalvos. Tai padeda uždaryti sultis mėsos viduje.
- Pridėkite svogūnus, morkas ir česnakus į keptuvę su žvėriena. Kepkite tol, kol daržovės suminkštės ir sušviesės, apie 5-7 minutes.
- Įmaišykite pomidorų pastą ir lauro lapus. Tai suteiks troškiniui sodrų ir aromatingą skonį.
- Užpilkite sultinį ir, jei norite, raudonąjį vyną. Uždenkite dangčiu ir troškinkite ant mažos ugnies maždaug 1,5–2 valandas, kol mėsa taps minkšta ir sultinga.
- Paskaninkite druska ir pipirais pagal skonį. Prieš patiekdami, nuimkite lauro lapus ir pabarstykite šviežiomis petražolėmis.
Naudingi patarimai
Norėdami išgauti subtilų žvėrienos skonį, prieš gaminant, galite marinuoti mėsą. Marinatui naudokite raudonąjį vyną, aliejų, žoleles ir prieskonius. Marinuokite šaldytuve bent kelias valandas arba per naktį.
Jei vengiate vyno, galite paprasčiausiai padidinti sultinio kiekį arba naudoti obuolių sultis kaip alternatyvą. Tai suteiks papildomo saldumo ir natūralumo troškiniui.
Patikrinkite troškinio skonį bei konsistenciją prieš jį baigiant troškinti. Jei skystis per daug išgaravo, tiesiog įpilkite truputį daugiau sultinio kad gautumėte norimą tekstūrą.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Žvėrienos troškinį galite patiekti su įvairiomis palydos patiekalais. Pavyzdžiui, su bulvių koše, ryžiais arba šviežiomis daržovėmis. Troškinys taip pat puikiai derės su skrudintomis bulvėmis ar duonos lazdelėmis, kurios padės sugerpti skanųjį padažą.
Šiltesniam ir žiemiškam skoniui pridėkite džiovintų vaisių, tokių kaip slyvos ar abrikosai. Jie suteiks patiekalui saldumo ir įdomų skonių kontrastą.
Nepamirškite eksperimentuoti su įvairiais prieskoniais. Kvapnios žolelės, tokios kaip rozmarinas, čiobreliai ar šalavijas, puikiai papildys žvėrieną, suteikdamos ypatingo aromato ir skonio.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.