Žuvis orkaitėje su daržovėmis yra skanus ir maistingas patiekalas, kuris derina sveikus baltymus su įvairių daržovių gausa. Šis receptas puikiai tiks tiems, kurie ieško paprasto, bet įspūdingo būdo paruošti vakarienę tiek šeimai, tiek svečiams. Kepimo metu žuvis lieka sultinga, daržovės – švelniai traškios, o visas šis derinys užburia skoniu ir aromatu. Be to, šis patiekalas reikalauja minimalios priežiūros, o ingredientus galima lengvai keisti pagal sezoną ar asmeninius pageidavimus.
Ingredientai
- 4 žuvies filė (pvz., lašiša, dorada ar menkė)
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 1 citrina (supjaustyta griežinėliais)
- 3 skiltelės česnako (susmulkintos)
- 2 vidutinio dydžio morkos (supjaustytos juostelėmis)
- 1 didelis paprikos pipiras (supjaustytas juostelėmis)
- 1 cukinija (supjaustyta griežinėliais)
- 1 raudonasis svogūnas (supjaustytas plonai)
- Druska ir pipirai pagal skonį
- Švieži prieskoniai (pvz., čiobreliai, rozmarinai ar petražoles)
Gaminimo eiga
- Įkaitinkite orkaitę iki 200°C.
- Į didelį kepimo indą arba skardą išdėliokite daržoves: morkas, paprikos pipirus, cukiniją ir raudonąjį svogūną. Apibarstykite druska ir pipirais, apšlakstykite vienu šaukštu alyvuogių aliejaus. Švelniai sumaišykite, kad daržovės tolygiai pasidengtų prieskoniais ir aliejumi.
- Žuvies filė gerai pabarstykite druska ir pipirais iš abiejų pusių. Pridėkite jas ant daržovių, šalia arba virš skaldoje esančių ingredientų.
- Įdėkite citrinos griežinėlius ir susmulkintą česnaką ant žuvies bei aplinkui daržoves.
- Užbaikite pabarstydami šviežius prieskonius, tokius kaip čiobreliai ar rozmarinai, ir likusiu alyvuogių aliejumi.
- Uždenkite kepimo indą folija ir kepkite orkaitėje apie 20 minučių.
- Nuimkite foliją ir kepkite dar 10 min., kol žuvis lengvai skils ir daržovės bus keptos, bet jų struktūra išliks traški.
- Patiekite karštą, kartu su šviežiomis petražolėmis ant viršaus, jei pageidaujate.
Naudingi patarimai
Nors žuvies pasirinkimas yra svarbus, svarbiausia – naudoti šviežią žuvį. Jei turite laiko, prieš kepimą galite marinatuoti žuvį dar 30 minučių. Tai padės giliau įsigerti skoniui. Rinkitės alyvuogių aliejų, nes jis suteiks patiekalui puikų skonį ir padės išlaikyti žuvies drėgmę. Taip pat galite eksperimentuoti su kitais prieskoniais pagal savo skonį – džiovintos žolelės, čili pipirai ar net nedidelis kiekis medaus gali pridėti naujų skonių.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Norint paįvairinti šį receptą, galite išbandyti įvairias daržoves, tokius kaip šparagai, žiediniai kopūstai ar brokoliai. Jei norite vengti gliuteno, galite patiekti su kvinoja arba ryžiais. Patiekalui suteikti šventinį įvaizdį galite patiekti su namuose rastu padažu, pavyzdžiui, aioli ar jogurto ir agurkų padažu. Papuošti šviežiomis petražolėmis ar kmynais gali būti puikus galutinis akcentas. Šis universalus patiekalas puikiai tiks tiek kasdienai, tiek ypatingoms progoms, nes jį lengva pritaikyti įvairiems skoniams ir poreikiams.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.