Žiedinių kopūstų sriuba – tai viena iš universaliausių ir lengvai pagaminamų sriubų, kurią verta įtraukti į savo valgiaraštį. Ši sriuba yra ne tik itin maistinga, bet ir puikiai tinka bet kokio sezono metu. Lengva tekstūra ir šilkinis skonis sugeba patenkinti net išrankiausių šeimos narių skonio poreikius. Be to, žiediniai kopūstai yra žinomi dėl daugybės organizmui naudingų savybių – jie yra puikus vitaminų C, K ir antioksidantų šaltinis. Tad keliaukime į virtuvę ir pradėkime gaminti šį puikų patiekalą!
Ingredientai
- 500 g žiedinių kopūstų
- 1 vidutinio dydžio svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- 1 morka
- 2 vidutinio dydžio bulvės
- 1 litrą daržovių sultinio
- 100 ml grietinėlės (nebūtina, jei norite lengvesnės versijos)
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- Druska ir pipirai pagal skonį
- Šviežios žolelės (pvz., petražolės ar krapai, papuošimui)
Gaminimo eiga
- Pradėkite nuo žiedinių kopūstų paruošimo. Išardykite juos į mažesnius žiedelius ir kruopščiai nuplaukite po tekančiu vandeniu.
- Svogūną, česnaką, morką ir bulves nulupkite ir smulkiai supjaustykite.
- Didelėje keptuvėje arba puode įkaitinkite alyvuogių aliejų ir sudėkite smulkintą svogūną bei česnaką. Kepkite, kol svogūnas taps permatomas, apie 5 minutes.
- Į puodą sudėkite morkas ir bulves. Kepkite dar 5-7 minutes, nuolat maišydami.
- Įdėkite į puodą žiedinių kopūstų žiedelius ir užpilkite daržovių sultiniu, kad visi ingredientai būtų apsemti. Uždengę puodą, virkite apie 20-25 minutes, kol daržovės suminkštės.
- Naudojant trintuvą arba maisto perdirbimo mašiną, sriubą sutrinkite iki šilkinės, vientisos tekstūros.
- Jei norite kremiškos sriubos, įpilkite grietinėlės ir gerai išmaišykite. Pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį.
- Perkelkite sriubą į dubenis, papuoškite šviežiomis žolelėmis ir iškart patiekite.
Naudingi patarimai
Jei norite itin švelnios konsistencijos sriubos, daržoves galite išvirti dar kelias minutes ilgiau. Tai leis jų skoniui dar labiau atsiskleisti. Norėdami sriubą suteikti daugiau skonio, galite pridėti kelių šviežių ar džiovintų prieskonių, pavyzdžiui, čiobrelių ar rozmarino. Be to, jei turite laiko, vegetacijos keitimui galite žiedinius kopūstus apkepti orkaitėje prieš pridėdami juos į sriubą – tai suteiks sodresnį skrudintos daržovės skonį.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Žiedinių kopūstų sriubą galite lengvai pritaikyti pagal savo skonį ir pageidavimus. Vienas iš variantų – įdėti šiek tiek šoninės ar keletą kubelių keptos vištienos į dubenį, norint pridėti daugiau baltymų. Vegetarams ar veganams, grietinėlę galima pakeisti kokosų pienu, kuris suteiks sriubai švelnų kokosų skonį. Norėdami sukurti dar įspūdingesnį patiekalą, galite sriubą papuošti keptais žiedinių kopūstų žiedeliais arba traškiomis česnakinėmis duonelėmis. Sriuba puikiai dera su šviežiai kepta rugine duona ar krutonu. Jūsų skonio ir kūrybingumo skrydžiai gali padėti atrasti naujas šios paprastos sriubos dimensijas!

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.