Žemaičių blynų receptas orkaitėje su mėsa

Žemaičių blynų receptas orkaitėje su mėsa

Žemaičių blynai yra vienas iš tų lietuviškų patiekalų, kurių niekas negali pamiršti! Jie sušildo ne tik pilvą, bet ir širdį, primindami senuosius laikus ir tradicijas. Šie bulviniai blynai, užpildyti mėsa, yra tobuli vakarienei ar pietums. Tačiau klasikinės žemaičių blynų versijos gaminimas reikalauja daug laiko ir dėmesio. Todėl, šiuolaikiniam, greit tempą mėgstančiam žmogui, siūlome alternatyvą: žemaičių blynai orkaitėje. Tai ne tik greitesnis, bet ir sveikesnis variantas, kadangi blynai kepami be aliejaus.

Ingredientai

  • 1 kg bulvių
  • 400 g virtos maltos mėsos (galite naudoti jautieną, kiaulieną ar vištieną)
  • 1 didelis svogūnas
  • 1 kiaušinis
  • 200 ml grietinėlės arba pieno
  • Druska ir pipirai pagal skonį
  • 50 g sviesto (tepimui)

Gaminimo eiga

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 200°C.
  2. Nulupkite bulves ir jas sutarkuokite. Sutarkuotos bulvės gali išskirti daug skysčio, todėl rekomenduojama išspausti perteklinį skystį prieš toliau tęsiant gaminimą.
  3. Svogūną smulkiai supjaustykite ir apkepkite sausoje keptuvėje, kol bus švelniai auksinis.
  4. Dubenyje sumaišykite tarkuotas bulves, apkepintą svogūną, kiaušinį, druską ir pipirus. Atskirame dubenyje sumaišykite virtą maltą mėsą ir grietinėlę arba pieną, kad masė būtų minkšta ir sultinga.
  5. Iš bulvių masės formuokite nedidelius paplotėlius, įdėkite šaukštelį mėsos įdaro į centrą ir uždarykite, formuodami blynelį.
  6. Sviestu patepkite kepimo formą arba naudokite kepimo popierių.
  7. Dėkite blynus į paruoštą kepimo formą ir kepkite orkaitėje apie 30-40 minučių, kol blynių paviršius taps auksinės spalvos.

Naudingi patarimai

Rūpestingai išspausti perteklinį skystį iš tarkuotų bulvių – tai itin svarbu, siekiant užtikrinti, kad jūsų blynai nebūtų per minkšti ir laikytų formą. Naudodami kuo mažiau drėgmės, blyneliai gražiai iškepami ir nepraranda tekstūros. Jei norite pakeisti skonį, į mėsišką įdarą galite pridėti įvairių prieskonių, kaip česnakas ar čiobrelis. Taip pat svarbu pasakyti, kad kuo smulkiau sutarkuosite bulves, tuo geriau. Jei turite galimybę, naudokite trintuvę su smulkiausiais dantimis.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Žemaičių blynai su mėsa yra klasikinis pasirinkimas, tačiau galite eksperimentuoti ir su kitais įdarais, pavyzdžiui, įdėdami varškę su žolelėmis arba grybus. Patiekdami galite papildyti grietine arba padažu. Jei norite dar sveikesnės versijos, vietoj klasikinių baltų bulvių naudokite saldžiąsias bulves – tai suteiks patiekalui naujų skonių ir daugiau maistinių medžiagų.

Kuriant šią orkaitėje keptų žemaičių blynų versiją, prisimenamos tradicijos, bet tuo pačiu ir pritaikoma šiuolaikiniam didelio tempo gyvenimui. Orkaitėje pagaminta versija yra ne tik sveikesnė, bet ir paprastesnė, tad ja mėgautis galės kiekvienas norintis, nepaisant turimos kulinarinės patirties. Mėgaukitės šiuo patiekalu bei dalinkitės su draugais!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *