Vištienos krūtinėlės troškinys – tai vienas populiariausių naminių pietų pasirinkimų, dažnai mylimas dėl savo universalumo, lengvo paruošimo ir švelnaus skonio. Tai puikus patiekalas šeimos stalui tiek šaltuoju metų laiku, kai norisi jaukumo, tiek ir šiltesnėmis dienomis. Vištienos krūtinėlė yra liesa mėsa, todėl ji troškinyje išlieka minkšta, sultinga ir puikiai sugeria įvairiausių prieskonių bei daržovių skonius. Šis patiekalas populiarus visoje Europoje, tačiau kiekvienoje šalyje ir šeimoje galima rasti savitų variacijų – nuo klasikinio su bulvėmis iki egzotiško su kokosų pienu ar įvairiais daržovių deriniais. Vištienos krūtinėlės troškinys – ne tik gardus, bet ir itin palankus sveikatai pasirinkimas, suteikiantis sotumo bei energijos visai dienai.
Ingredientai
- 500 g vištienos krūtinėlės (be odos ir kaulų)
- 2 vidutinio dydžio svogūnai
- 2 morkos
- 1 raudona paprika
- 3 česnako skiltelės
- 3–4 bulvės
- 2 valg. š. pomidorų pastos arba 400 g konservuotų pomidorų
- 1 stiklinė vištienos sultinio (arba vandens)
- 2 valg. š. augalinio aliejaus (alyvuogių arba saulėgrąžų)
- 1–2 lauro lapai
- Druska, pipirai pagal skonį
- ½ a. š. džiovinto čiobrelio arba raudonėlio
- Šviežios petražolės ar krapai pateikimui
Gaminimo eiga
- Vištienos krūtinėles nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir supjaustykite nedideliais, vienodo dydžio gabaliukais. Tai padės mėsai iškepti tolygiai.
- Didelėje keptuvėje arba troškintuve įkaitinkite aliejų. Sudėkite vištienos gabaliukus ir apkepinkite iš visų pusių, kol gražiai apskrus – apie 5–7 minutes. Išimkite mėsą iš keptuvės ir atidėkite.
- Į tą pačią keptuvę sudėkite smulkintus svogūnus. Kepkite, maišydami, kol suminkštės ir šiek tiek pagels.
- Sudėkite susmulkintus česnakus, pjaustytas morkas ir papriką. Kepkite dar 2–3 minutes, kol daržovės truputį suminkštės.
- Įdėkite pomidorų pastą arba konservuotus pomidorus, išmaišykite ir truputį patroškinkite, kad pagardai susijungtų.
- Sudėkite apkeptą vištieną atgal į puodą. Jei reikia, įpilkite vištienos sultinio, kad beveik apsemtų visus ingredientus.
- Šiek tiek pasūdykite, pagardinkite pipirais, įdėkite lauro lapų ir pasirinktų džiovintų žolelių.
- Suberkite nuluptas, stambiais kubeliais supjaustytas bulves. Uždenkite ir troškinkite ant nedidelės ugnies 25–30 minučių, kol mėsa ir daržovės visiškai suminkštės, o skoniai susilieja.
- Prieš pat pabaigą paragaukite, jei reikia, papildomai pasūdykite ar įberkite prieskonių.
- Nuėmę nuo ugnies, pabarstykite šviežiomis petražolėmis ar krapais. Patiekite karštą, kartu su šviežia duona ar mėgstamu garnyru.
Naudingi patarimai
Renkantis vištienos krūtinėlę troškiniui, verta pasirūpinti šviežumu – kokybiška mėsa užtikrins natūralų minkštumą bei skonį. Kad krūtinėlė netaptų sausa, venkite jos perkepti – prisiminkite, kad troškinyje mėsa dar ilgai kaitinama, tad ją pakanka tik trumpai apskrudinti. Bulvės gali būti keičiamos kitomis mėgstamomis daržovėmis: cukinijomis, baklažanais ar net moliūgu – taip troškinys kiekvieną sezoną gali įgauti naujų skonių ir spalvų. Naudojant pomidorų pastą, troškiniuose išryškėja natūralus rūgštesnis poskonis, o konservuoti pomidorai suteiks daugiau gaivumo. Jei mėgstate sodresnį skonį ar gaminate šaltuoju sezonu, drąsiai įberkite šlakelį mylimo džiovinto prieskonio – skanaus bus ir su rūkytu paprika, kuminu ar net kariu. Nenorintiems naudoti sultinio galimi ir vandens variantai – svarbiausia, kad troškinys būtų pakankamai drėgnas, nepradėtų svilti. Norint didesnio tolygumo, pabaigoje troškintą vištieną ir daržoves galite šiek tiek sutrinti bulvių grūstuvu – taip gausite tirštesnę, kreminę tekstūrą.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Vištienos krūtinėlės troškinys yra nepaprastai universalus: į jį galite įdėti daugiau daržovių – žirnelių, cukinijų, špinatų ar žiedinių kopūstų. Troškinys taps ypatingas, jei vietoje paprasto vandens ar sultinio naudosite kremišką kokosų pieną – tuomet gausite šiltų aromatų Azijos stiliaus patiekalą. Norint daugiau skrumptelių ir skonio, į troškinį galima įmaišyti vos pakepintos šoninės gabalėlių arba pridėti porą šaukštų jautienos padažo (Worcester), kuris suteiks sodrumo. Patiekti vištienos troškinį galima tiesiog dubenėliuose, pabarstytą stipriu grūstu pipiru ir žolelėmis, puikiai tinka su šviežia traškia duona, ryžiais, išvirtiems makaronams ar kvapniais bulvių koše. Jeigu norisi elegantiškesnio patiekimo – pilkite troškinį į karščiui atsparias keramikines formeles, pabarstykite džiūvėsėlių ir sūrio mišiniu, trumpai apkepkite orkaitėje. Taip iš paprasto naminio patiekalo gimsta naujas, įspūdingas šeimos mėgstamiausias!

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.