Vištiena džiūvėsėliuose – klasikinis patiekalas, kuris puikiai tinka tiek kasdieniams pietums ar vakarienei, tiek ypatingiems susitikimams su šeima ar draugais. Tai paprastai ruošiamas patiekalas, kai vištienos krūtinėlės arba šlaunelės gabaliukai apvoliojami džiūvėsėliuose ir iškepami keptuvėje arba orkaitėje, kol tampa traškūs išorėje ir sultingi viduje. Vištiena džiūvėsėliuose dažnai siejama su itališkos ar amerikietiškos virtuvės įtaka, tačiau Lietuvoje ji taip pat mėgstama dėl puikiai derančio traškumo ir švelnaus skonio balanso. Šis patiekalas ne tik greitai paruošiamas, bet ir suteikia galimybę improvizuoti su įvairiais prieskoniais ar padažais, tad jis niekada nepabosta.
Ingredientai
- 400 g vištienos krūtinėlės filė (arba šlaunelių be kaulų)
- 2 kiaušiniai
- 100–120 g džiūvėsėlių (galite rinktis paprastus ar panko, jei norite traškesnės tekstūros)
- 40 g kvietinių miltų
- 1 arbatinis šaukštelis druskos
- 0,5 arbatinio šaukštelio maltų pipirų
- 0,5 arbatinio šaukštelio česnako miltelių (nebūtina, bet priduoda aromato)
- 0,5 arbatinio šaukštelio džiovintų žolelių (pvz., raudonėlio ar čiobrelio)
- Aliejaus kepimui (geriausia neutralaus skonio, pvz., saulėgrąžų ar rapsų)
Gaminimo eiga
- Pasiruoškite visus ingredientus ir darbo vietą: vištienos krūtinėlę nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir supjaustykite nedideliais, vienodo storio gabalėliais (apie 1 cm storio). Taip užtikrinsite tolygų kepimą.
- Pagardinkite vištieną druska, pipirais, česnako milteliais bei žolelėmis. Gerai išmaišykite, kad prieskoniai pasiskirstytų tolygiai per visą mėsą.
- Paruoškite trijų indų „stotį”: viename inde suberkite miltus, antrame gerai išplakite kiaušinius, o trečiame suberkite džiūvėsėlius.
- Kiekvieną vištienos gabalėlį pirmiausia apvoliokite miltuose, nukratykite perteklių. Tuomet perkelkite į kiaušinių plakinį – gerai apvoliokite iš abiejų pusių. Galiausiai apvoliokite džiūvėsėliuose, švelniai prispauskite, kad dangalas priliptų tvirčiau.
- Keptuvėje (geriau – storesnio dugno) įkaitinkite aliejų iki vidutinės–aukštos temperatūros. Alyvos turėtų būti tiek, kad dengtų maždaug pusę gabalėlio storio.
- Dėkite vištienos gabalėlius į karštą aliejų ir kepkite apie 3–5 minutes iš kiekvienos pusės, kol džiūvėsėliai gražiai apskrus ir taps auksiniai, o mėsa – visiškai iškeps (viduje neturi būti rausva). Kepimo laikas priklausys nuo gabalėlių dydžio ir storio.
- Iškeptus gabalėlius trumpam dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad pašalintumėte riebalų perteklių.
- Patiekite karštus, pagardintus šviežiomis žolelėmis, su mėgstamu garnyru ar padažu.
Naudingi patarimai
Kad vištiena džiūvėsėliuose išliktų sultinga ir traški, rinkitės šviežią mėsą ir nevarginkite jos kepdami per ilgai – kuo greičiau iškepę, tuo švelnesnė bus mėsa viduje. Jei norite sveikesnės versijos, galite kepti orkaitėje: dėkite apvoliotus vištienos gabalėlius ant kepimo popieriaus ir kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje apie 15–20 minučių, viduryje apversdami. Naudokite panko džiūvėsėlius – jie suteikia ypatingai traškią plutelę.
Jei neturite džiūvėsėlių, galite pasigaminti iš likusios duonos – tiesiog ją susmulkinkite blenderiu, paskrudinkite keletą minučių orkaitėje arba keptuvėje. Norėdami daugiau skonio, į džiūvėsėlius įberkite šviežiai tarkuoto parmezano ar įmaišykite mėgstamų prieskonių. Skirtingų džiūvėsėlių mišinių naudojimas (tarkuoti džiūvėsėliai + spaustas traškumas) gali suteikti patiekalui naujų niuansų.
Prieš kepimą stenkitės apvalyti vištienos gabalėlius nuo per didelio miltų ar kiaušinio pertekliaus – taip džiūvėsėlių sluoksnis bus plonesnis ir tolygus. Niekuomet nekepkite per daug gabalėlių vienu metu, nes taip atvės aliejus ir džiūvėsėliai nesusiformuos traškiai.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Vištiena džiūvėsėliuose turi daugybę variacijų: tiek tradicinėse, tiek egzotiškesnėse versijose. Tie, kas mėgsta pikantiškumą, gali džiūvėsėlius sumaišyti su aštresniais prieskoniais arba į kiaušinio plakinį įberti šlakelį aitriosios paprikos padažo. Kartais į džiūvėsėlius įmaišoma smulkinto parmezano ar net trupintų pistacijų, sezamo sėklų – tada gaunamas unikalus skonis ir išvaizda.
Patiekite su įvairiais padažais: klasikinis variantas – naminis česnakinis majonezas, pomidorų padažas arba natūralus jogurtas su citrina ir kapotomis žolelėmis. Gardžiai dera ir salotų garnyras – šviežių daržovių mišrainė, keptos bulvytės, bulvių košė ar net ryžiai.
Jei ruošiama vaikų vakarėliui, vištienos džiūvėsėliuose puikiai tinka dėti į sumuštinius su minkšta bandelėle, daržovių griežinėliais ir lengvu padažu. Norint įdomesnės vakarienės, išbandykite „Chicken Parmesan“ variantą: virš traškios vištienos uždėkite šaukštą pomidorų padažo, šiek tiek mocarelos ar parmezano sūrio ir pašaukite į orkaitę, kol sūris išsilydys.
Nesvarbu, ar tiekiate tradicinį variantą su bulvių koše, ar improvizuojate su garnyrais bei padažais, vištiena džiūvėsėliuose visada bus mėgstamas pasirinkimas – patikimas, gardus ir lengvai pritaikomas įvairiausiems skoniams.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.