Traškios guobao vištienos receptas su saldžiarūgščiu padažu

Traškios guobao vištienos receptas su saldžiarūgščiu padažu

Guobao vištiena (dar žinoma kaip „guobaorou“ arba traški karamelinė vištiena) – tai vienas žinomiausių kiniškos virtuvės patiekalų, kilęs iš Šiaurės Kinijos, ypač populiarus Heilongjiang regiono miestuose. Nors tradicinis guobaorou gaminamas iš kiaulienos, šiuolaikinėse virtuvėse vis dažniau sutinkama ir vištienos variacija. Guobao vištiena žavi savo traškia, karamelizuota tekstūra, o specialus padažas iš saldaus, rūgštaus ir šiek tiek aštraus prieskonių mišinio suteikia patiekalui išskirtinį skonį. Jei ieškote greito, bet įspūdingo vakarienės patiekalo, ši kiniška vištiena puikiai tiks tiek šeimos stalui, tiek draugų susibūrimui. Sužinokite, ką reiškia guobao vištiena, kokie ingredientai reikalingi ir kaip lengvai ją pasigaminti namuose.

Ingredientai

  • 500 g vištienos filė (geriausia vištienos krūtinėlė arba šlaunelės be kaulų)
  • 1 šaukštelis kukurūzų krakmolo
  • 2 šaukštai sojos padažo
  • 1 šaukštelis sezamų aliejaus
  • Druska pagal skonį
  • 1/2 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
  • 2 kiaušiniai
  • 100 g kukurūzų krakmolo (vištienos apvolioti)
  • Aliejaus kepti (apie 700–900 ml, priklausomai nuo indo dydžio)
  • 2 česnako skiltelės
  • 1 mažas imbiero gabalėlis (apie 2 cm), sutarkuotas
  • 3 šaukštai ryžių acto (arba obuolių acto)
  • 3 šaukštai cukraus
  • 3 šaukštai kečupo
  • 2 šaukštai sojos padažo (padažui)
  • 50 ml vandens
  • 1 šaukštelis kukurūzų krakmolo (ištirpinto 1 šaukšte vandens, padažui sutirštinti)
  • Porų žiedo riekelės ar svogūnų laiškai, pabarstymui (nebūtina)
  • Sezamo sėklos, papuošimui (nebūtina)

Gaminimo eiga

  1. Vištienos paruošimas: Supjaustykite vištienos filė arba šlauneles plonais, maždaug 1 cm storio griežinėliais arba juostelėmis. Sudėkite į dubenį, apibarstykite 1 šaukšteliu kukurūzų krakmolo, 2 šaukštais sojos padažo, sezamų aliejumi, žiupsneliu druskos ir maltų pipirų. Išmaišykite, kad visi gabaliukai pasidengtų prieskoniais ir palikite marinuotis bent 15 minučių.
  2. Paniravimas: Paruoškite plakinius – į vieną gilesnį dubenį įmuškite du kiaušinius ir lengvai suplakite. Į kitą dubenį suberkite apie 100 g kukurūzų krakmolo. Kiekvieną vištienos gabalėlį pamirkykite kiaušinio plakinyje, tada gerai apvoliokite kukurūzų krakmole, kad apliptų visa vištiena.
  3. Kepimas: Įkaitinkite didelį kiekį aliejaus iki 170–180 °C (jei neturite termometro, pabandykite įmesti mažą duonos gabaliuką – jei šnypščia ir gražiai ruduoja, temperatūra tinkama). Dalyje kepkite vištienos gabalėlius 2–3 minutes, kol jie taps auksiniai ir traškūs, tada ištraukite ir palikite popieriuje, kad nuvarvėtų riebalai. Patartina su keptuvės pagalba vištieną apkepti du kartus – taip plutelė bus dar traškesnė.
  4. Padažo paruošimas: Kitame didesniame wok keptuvėje (arba paprastoje gilios dugno keptuvėje) įkaitinkite truputį švaraus aliejaus, suberkite smulkintą česnaką, tarkuotą imbierą ir trumpai pakepinkite, kol pasklis aromatas. Įpilkite ryžių acto, sojos padažo, kečupo, cukraus ir vandens. Gerai išmaišykite ir užvirkite. Žemai maišydami supilkite paruoštą kukurūzų krakmolo mišinį (vieną šaukštelį krakmolo ištirpintą vandenyje), kad padažas šiek tiek sutirštėtų. Padažas turėtų būti blizgus ir lengvai apgobti vištieną.
  5. Vištienos ir padažo sujungimas: Apkeptą vištieną greitai suberkite į keptuvę su padažu. Maišykite, kad padažas apgobtų kiekvieną gabalėlį, bet nestovėkite per ilgai, kad plutelė neištirptų – viskas turi vykti per 1–2 minutes.
  6. Patiekimas: Sudėkite guobao vištieną į didelę lėkštę, papuoškite porų griežinėliais, svogūnų laiškais arba pabarstykite skrudintomis sezamo sėklomis. Patiekite tuoj pat, kol vištiena dar traški.

Naudingi patarimai

Guobao vištiena – paprastas, bet reiklus patiekalas: pagrindinis sėkmės raktas – tinkamai traški plutelė ir balansuotas padažo skonis. Rekomenduojama kepti vištieną dviem etapais (dvigubas kepimas): pirmiausia kelias minutes apkepti visus gabalėlius, išimti, leisti šiek tiek ataušti, tada vėl trumpai apkepinti – taip gausite ypač traškią plutelę, kuri dar ir išliks traški padaže ne taip greitai permirkusi. Jei norite sveikesnio varianto, vištieną galima kepti „oro gruzdintuvėje“ (air fryer), pasirinkus aukštesnę temperatūrą ir apipurškus kiekvieną gabalėlį aliejumi. Padažą gaminkite iškart prieš baigiant kepti vištieną, kad karštas padažas nepradėtų stingti ir nebūtų per daug tirštas. Nepamirškite, kad padažas neturi būti per skystas, bet ir ne per tirštas – jis turi lengvai apgaubti kiekvieną vištienos gabalėlį, o ne susigerti į plutelę.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Guobao vištiena puikiai prisitaiko pagal skonį ir poreikius: padaže galite eksperimentuoti su skirtingais actais (pvz., balzaminiu, obuolių), kečupą pakeisti savos gamybos pomidorų tyre ar slyvų padažu bei išbandyti kitų daržovių, pavyzdžiui, įberti morkų juostelių ar paprikų. Jeigu mėgstate aštresnį skonį, prie padažo galima įmaišyti šiek tiek čili padažo ar supjaustytų šviežių aitriųjų paprikų. Guobao vištieną tradiciškai patiekiama su garintais ilgrūdžiais ryžiais, bet nuostabiai dera ir su azijietiškomis makaronų salotomis arba gaivia agurkų–sojos užkanda. Šis patiekalas tinka ne tik pagrindiniam stalui, bet ir azijietiškam vakarėliui, kur vištiena gali būti patiekiama mažesnėmis porcijomis kaip užkandis su padažu šalia. Jei pageidaujate mėsos alternatyvų, guobao principu taip pat skaniai iškepa tofu, paniruota ir kepta baklažano arba net žiedinio kopūsto griežinėliai – tereikia juos paruošti identiškai kaip aprašyta.