Tradicinis varškės virtinukų receptas jaukiems pusryčiams

Tradicinis varškės virtinukų receptas jaukiems pusryčiams

Virtinukai su varške – vienas nostalgiškiausių ir mylimiausių lietuviškos virtuvės patiekalų, dažnai siejamas su namų jaukumu, vaikystės prisiminimais ir šiltais savaitgalio pusryčiais ar pietumis. Šis patiekalas paprastas, tačiau sotus, mėgstamas tiek vaikų, tiek suaugusiųjų. Tai minkšti, lengvai kremo skonio varškės virtinukai, kuriuos dažniau valgome su grietine, sviestu, cukrumi ar uogiene. Virtinukai su varške lietuviškoje kultūroje simbolizuoja paprastumą ir aukštą maisto kokybę – patiekalas gaminamas iš vos kelių, tačiau kokybiškų ingredientų. Jie lengvai pritaikomi kiekvieno skoniui ir gali tapti tiek desertu, tiek pagrindiniu patiekalu. Kviečiame atrasti ir pasigaminti šiuos tradicinius lietuviškus varškės virtinukus namuose!

Ingredientai

  • 400 g šviežios 9 % riebalumo varškės
  • 1 didelis kiaušinis
  • 50–70 g (4–5 valgomieji šaukštai) kvietinių miltų + papildomai barstymui
  • 1 valgomasis šaukštas cukraus (nebūtina, bet skanu saldesniems virtinukams)
  • Žiupsnelis druskos
  • Sviesto patiekimui
  • Grietinės ar uogienės patiekimui (pagal skonį)

Gaminimo eiga

  1. Varškę suberkite į gilesnį dubenį. Jei varškė grubi ar stambesnio grūdėtumo, geriausia ją pertrinti per sietelį arba sumalti elektriniu smulkintuvu. Taip virtinukai bus minkštesni ir vientisesnės tekstūros.
  2. Į varškę įmuškite kiaušinį, suberkite cukrų ir druską. Masę gerai išmaišykite šaukštu arba minkykite rankomis, kol ingredientai tolygiai pasiskirstys.
  3. Palaipsniui berkite miltus, nuolat maišydami. Miltų kiekis priklauso nuo varškės drėgnumo – pradėkite nuo mažesnio kiekio ir įdėkite tiek, kiek reikės, kad susiformuotų minkšta, bet nelipni tešla. Tešla gali šiek tiek lipti, tačiau ji neturi būti visiškai kieta ar sausa.
  4. Darbo paviršių pabarstykite miltais, išimkite tešlą iš dubens. Rankomis trumpai paminkykite, kol ji taps lygi. Padalinkite tešlą į 2 ar 3 dalis.
  5. Iš kiekvienos dalies suformuokite apie 2–3 cm storio volelius. Volelį švelniai pakočiokite tarp delnų ir darbo paviršiaus, jei reikia – papildomai apibarstykite miltais, kad nepriliptų.
  6. Aštriu peiliu volelius supjaustykite 1,5–2 cm pločio gabalėliais. Jei norite – kiekvieną prieš verdant dar trumpam apvoliokite miltuose, kad nesuliptų.
  7. Didele puode užvirkite gausiai pasūdytą vandenį. Kai vanduo pradės virti, sumažinkite ugnį iki vidutinės, jog nevirstų pernelyg smarkiai.
  8. Sudėkite virtinukus (geriausiai porcijomis, kad nepriliptų vienas prie kito). Pamaišykite, kad nepriliptų prie dugno.
  9. Virtinukus virkite apie 2–3 minutes nuo iškilimo į vandens paviršių. Pervirus gali būti per minkšti arba pradėti byrėti. Išgriebkite kiaurasamčiu arba šaukštu ir dėkite į dubenį.
  10. Kol virtinukai dar karšti, uždėkite gabalėlį sviesto, šiek tiek pamaišykite, kad sviestas pasiskirstytų ir virtinukai neliptų.
  11. Patiekite iškart, pagardintus grietine, trupučiu cukraus ar mėgstama uogiene.

Naudingi patarimai

Norėdami, kad virtinukai būtų itin minkšti ir nepakartojamo skonio, rinkitės kuo natūralesnę, sausesnę varškę – tokia tešla geriau laikys formą ir neprilips prie rankų. Jei varškė labai drėgna, prieš maišant galite šiek tiek nusausinti ją per marlę arba padidinti miltų kiekį, tačiau nepersistenkite – kuo mažiau miltų, tuo švelnesni ir „debesies“ švelnumo bus virtinukai.

Nepatariama virtinukų ilgai virti – vos tik iškelia į paviršių, pakanka pavirti 1–2 minutes. Per ilgai verdant, gali subyrėti arba tapti kietesni.

Jei norite labai lygios tekstūros, visada pertrinkite varškę rankiniu sieteliu arba elektriniu trintuvu.

Į tešlą galima įmaišyti šiek tiek vanilinio cukraus ar tarkuotos citrinos žievelės – tai suteiks gaivumo ir papildomo aromato.

Jei gaminate daugiau virtinukų, jų neišvirkite iškart visų – tešlą laikykite šaldytuve sandariame inde, o pagamintus virtinukus galite net užšaldyti ant miltais pabarstytos lentelės ir vėliau perkelti į šaldymo maišelį. Virkite nei neatitirpinę – tik 1–2 minutėmis ilgiau.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Virtinukai su varške – universalus patiekalas, kurio skonį galima lengvai keisti pagal norus ar sezoniškumą. Jei norisi desertinio varianto, į tešlą berkite daugiau cukraus, įdėkite tarkuotos apelsino ar citrinos žievelės, pagardinkite vaniliniu cukrumi arba cinamonu.

Sūresniam variantui cukraus visiškai atsisakykite, o patiekite su skrudintais svogūnais ir spirgučių arba sviesto padažu, apibarstykite šviežiomis žalumynų žolelėmis. Be to, galite į tešlą įmaišyti trupinto kietojo sūrio ar žolelių.

Patiekiant klasikinį desertinį variantą, populiariausios pagardų idėjos:

  • Grietinė ir cukrus
  • Tirštas aviečių ar mėlynių džemas
  • Šviežios uogos ir šlakelis medaus
  • Sviestas su cinamonu ir cukrumi
  • Vaniliniai ar šokoladiniai padažai

Karštomis dienomis virtinukus galima užplikyti šaltu uogų kokteiliu arba patiekti su plakta grietinėle.

Jei norite praturtinti tekstūrą, į tešlą galima įberti šiek tiek manų kruopų arba vietoje dalies miltų naudoti bulvių krakmolą – tuomet virtinukai bus dar elastingesni ir visapusiškai „tirps“ burnoje.

Virtinukus nesunkiai priderinsite ir prie kitų vaikų ar suaugusių mėgstamų skonių – pabandykite patiekti su šviežiomis vaisių tyre, vaniliniu jogurtu arba keptų obuolių padažu.

Šis patiekalas puikiai tiks tiek greitiems pusryčiams, tiek švelniems savaitgalio pietums. Jo universalumas, natūrali, neperkrauta sudėtis ir subtilus skonis net ir šiandien leidžia varškės virtinukams išlikti vienu mėgstamiausių jaukios, šeimyniškos lietuviškos virtuvės valgių.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *