Vegetariško ryžių plovo receptas su daržovėmis ir avinžirniais

Vegetariško ryžių plovo receptas su daržovėmis ir avinžirniais

Vegetariškas plovas – tai tradicinio Azijos ir Rytų patiekalo interpretacija, pritaikyta tiems, kurie nevartoja mėsos, tačiau vertina gardų skonį, sotumą ir spalvingą ingredientų derinį. Klasikinis plovas dažniausiai ruošiamas su aviena arba vištiena, tačiau vegetariška versija stebina išraiškingu daržovių skoniu, aromatingais prieskoniais ir pilnaverte struktūra. Šis patiekalas ne tik puikiai tinka vegetarams ar norintiems riboti gyvūninės kilmės produktų vartojimą, bet ir visiems, kurie ieško gaivesnių, lengvesnių alternatyvų kasdieniam šeimos stalui. Vegetariškas plovas nustebins net ir ištikimiausius tradicinio plovo gerbėjus – aromatingi ryžiai, saldžios morkos, paprikos, ankštinės daržovės ir prieskoniai sukuria harmoningą skonio visumą, kurią paprasta pagaminti namų sąlygomis.

Ingredientai

  • 2 stiklinių ilgagrūdžių ryžių (idealiai tinka basmati arba jasminų ryžiai)
  • 1 litras vandens
  • 3 vidutinio dydžio morkos
  • 1 didelis svogūnas
  • 1 raudona paprika
  • 1 geltona arba žalia paprika (nebūtina, bet suteikia spalvų ir skonio)
  • 3 skiltelės česnako
  • 1 stiklinė virtų avinžirnių (galima keisti žaliais žirneliais ar konservuotais pupelėmis)
  • 60 ml augalinio aliejaus (pvz., saulėgrąžų, rapsų ar alyvuogių)
  • 2 arbatiniai šaukšteliai saldžiosios paprikos miltelių
  • 1 arbatinis šaukštelis malto kumino (jeigu mėgstate)
  • 1 arbatinis šaukštelis maltų kalendrų sėklų
  • 1 arbatinis šaukštelis ciberžolės (pasirinktinai – dėl spalvos ir aromato)
  • Žiupsnelis šafrano arba kelių lašelių šafrano užpilo (nebūtina, tik dėl ypatingesnės spalvos ir skonio)
  • Druskos pagal skonį
  • Juodųjų pipirų pagal skonį
  • Keli lauro lapai
  • Šviežių žalumynų (petražolių, kalendros ar krapų) patiekimui

Gaminimo eiga

  1. Gerai nuplaukite ryžius kelis kartus, kol vanduo taps skaidrus. Tai padės išvengti lipnumo ir užtikrins, kad plovas bus birus. Užpilkite vandeniu ir palikite brinkti apie 20 minučių.
  2. Kol ryžiai brinksta, pasiruoškite daržoves. Morkas supjaustykite plonomis ilgomis juostelėmis, svogūną – plunksnelėmis arba kubeliais, paprikas – juostelėmis. Česnaką smulkiai sukapokite arba susmulkinkite spaudykle.
  3. Didelėje gilioje keptuvėje, plovo katile ar puode įkaitinkite aliejų ant vidutinės ugnies. Suberkite svogūnus ir kepkite, kol jie taps permatomi, suminkštės ir lengvai apskrus.
  4. Pridėkite morkas, kepkite apie 5–7 minutes, kol jos suminkštės, bet dar išlaikys formą. Vėliau sudėkite paprikas, gerai išmaišykite, tęskite kepimą 2–3 minutes.
  5. Įberkite prieskonius: saldžiąją papriką, kuminą, maltas kalendras, ciberžolę, šafraną (jei naudojate), druską, pipirus, lauro lapus – viską gerai išmaišykite ir leiskite prieskoniams atsiskleisti dar 1–2 minutėms.
  6. Sudėkite česnaką ir virtus avinžirnius ar kitus ankštinius (žirnelius, pupeles). Trumpai pakepinkite kartu su kitais ingredientais.
  7. Suberkite nusausintus ryžius, išlyginkite paviršių. Pilkite karštą vandenį atsargiai, kad nenuskalautumėte ingredientų sluoksnių. Vandens turi būti tiek (priklausomai nuo ryžių rūšies ir indo dydžio), kad virš ryžių būtų apie 1,5–2 cm vandens sluoksnis. Nekiškite šaukšto – būtina išlaikyti sluoksnius.
  8. Kai vanduo užverda, sumažinkite ugnį iki silpnos, uždenkite puodą dangčiu ir leiskite plovui virti apie 15–20 minučių, kol beveik visas vanduo bus susigėręs ir ryžiai suminkštės.
  9. Išjunkite ugnį, palikite plovą uždarytame inde dar 10–15 minučių, kad ryžiai „pailsėtų” ir taptų puresni.
  10. Atsargiai išmaišykite plovą, stengdamiesi nesutraiškyti ryžių. Patiekite su pasirinktais šviežiais žalumynais ir, jei norite – papildomomis šviežiomis arba raugintomis daržovėmis.

Naudingi patarimai

Gaminant vegetarišką plovą labai svarbu pasirinkti tinkamą ryžių rūšį – geriausiai tinka ilgagrūdžiai, kurie puikiai sugeria skonį ir išlieka puresni. Prieš gaminimą ryžius visuomet perplaukite, o jei turite laiko – pamirkykite šaltame vandenyje. Plovo puode ar keptuvėje stenkitės išlaikyti svarbiausią principą: ingredientai sluoksniuojami, o maišoma tik po išvirimo, kad nesuirtų skirtingų produktų tekstūros.
Daržoves pjaustykite ne per smulkiai – ypač morkas, nes jos suteiks patiekalui natūralaus saldumo ir tekstūros.
Jei norite ryškesnės spalvos ir aromato, galite naudoti šafraną ar ciberžolę, tačiau tai nebūtina – ir be jų plovas bus kvapnus ir spalvingas.
Vandens kiekis gali skirtis pagal ryžių rūšį: basmati ryžiams dažnai užtenka 1:1,5 (ryžiai:vanduo), o paprastiems ilgiems grūdams – beveik 1:2.
Labai svarbu nepersistengti su maišymu – ingredientai ir prieskoniai turi šiek tiek „susikratyti“ vienas prie kito, tačiau ryžiai neturi sulipti.
Jei norite ypač aromatingo plovo, prieš pabaigą įbeskite į ryžius kelias neluptas česnako galvutes (padalintas per pusę) – jos suteiks ypatingą prieskonių gaivą.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Vegetariško plovo variacijų – begalė: galite keisti naudojamas daržoves pagal sezoną ar savo mėgstamus skonius. Į plovą puikiai tinka žali ar šparaginiai žirneliai, baklažanai, moliūgas, cukinijos, netgi nedidelė saujelė džiovintų vaisių (abrikosų, razinų) saldumui.
Ankštinių pasirinkimas taip pat gali būti platus – tradiciškai plove naudojami avinžirniai, bet galite drąsiai naudoti pupeles, lęšius ar konservuotus žirnelius.
Vegetariškas plovas puikiai dera su natūraliu jogurtu (arba augaliniu jogurtu veganams), aštriomis ar švelniomis raugintomis daržovėmis, šviežiais žalumynais. Garnyrui tinka griežinėliais supjaustyti pomidorai, švieži ridikėliai, traškios salotos.
Norintiems išgauti šventiškesnę išvaizdą, galite pagardinti plovą skrudintais riešutais – pavyzdžiui, skierintais migdolų arba anakardžių gabaliukais.
Šis patiekalas tinka tiek kaip pagrindinis vegetariškas valgis, tiek kaip garnyras prie kitų patiekalų – jis puikiai laikosi ir skaniai valgomas net kitą dieną. Šaltas plovas gali tapti puikiu užkandžiu piknike ar greitoms darbo dienos pietums. Drąsiai eksperimentuokite su savo mėgiamomis daržovėmis, prieskoniais ir atraskite mėgstamiausią vegetariško plovo skonį!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *