Varškės apkepo su krakmolu receptas šeimos pusryčiams

Varškės apkepo su krakmolu receptas šeimos pusryčiams

Varškės apkepas su krakmolu – vienas iš tų nostalgiškų patiekalų, kurie daugeliui primena vaikystės rytus ar jaukius savaitgalio pusryčius. Tai lengvai paruošiamas, universalus ir maistingas patiekalas, dažnai ruošiamas šeimoms su vaikais, bet puikiai tiko ir kaip sveikas desertas ar užkandis. Varškės apkepas gali būti gaminamas įvairiai: vieni renkasi klasikinius receptus su manų kruopomis, kiti bando be glitimo versijas – o pastaruoju metu labai išpopuliarėjo būtent apkepai su krakmolu. Kuo ypatingas varškės apkepas su krakmolu? Krakmolas yra puiki alternatyva miltams ar manų kruopoms – jis suteikia apkepui lengvumo, purumo bei padeda išlaikyti švelnią struktūrą. Dėl to apkepas išlieka drėgnas, bet santūriai tvirtas, neiškrinta ir nepradeda byrėti pjaunant. Šis receptas orientuotas ne tik į sveiką gyvenimo būdą ar glitimo netoleruojančius žmones, bet ir į kiekvieną, ieškantį patikimo, gardaus bei nesudėtingo varškės apkepo varianto, kuris puikiai tiks tiek karštas, tiek atvėsęs.

Ingredientai

  • 500 g riebesnės varškės (geriausia trupeninė, 9 % ar 12 % riebumo)
  • 3 dideli kiaušiniai
  • 120 g cukraus (galima mažiau arba keisti medumi/saldikliu)
  • 2 v.š. šviesaus bulvių arba kukurūzų krakmolo (apie 30 g)
  • 1 a.š. vanilinio cukraus arba keli lašai vanilės ekstrakto
  • 100 ml lieso arba pilno pieno (galima keisti augaliniu)
  • 40 g sviesto (minkšto arba tirpinto, galima keisti kokosų aliejumi)
  • Žiupsnelis druskos
  • Pagal norą: sauja razinų, džiovintų spanguolių ar kitų džiovintų vaisių
  • Apkepui apibarstyti: šiek tiek cukraus pudros ar mėgstamų uogų (nebūtina)

Gaminimo eiga

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C (viršus–apačia, be vėdinimo).
  2. Atskirkite trynius nuo baltymų. Baltymus supilkite į švarų sausą indą, trynius – į kitą dubenį.
  3. Varškę sutrinkite šakute, rankiniu trintuvu arba virtuviniu kombainu, kad ji būtų kuo lygesnės, kreminės konsistencijos. Tai ypač svarbu, jei varškė stambesnė ir norite vientiso apkepo.
  4. Išplakite kiaušinių trynius su cukrumi ir vaniliniu cukrumi iki purios, šviesios masės.
  5. Į trynių mišinį supilkite ištirpintą ar suminkštintą sviestą (arba kokosų aliejų) ir gerai permaišykite.
  6. Sujunkite trynių-cukraus masę su varške, įpilkite pieną, suberkite krakmolą ir žiupsnelį druskos. Viską išmaišykite iki vientisos masės – krakmolas paskirsto skysčius ir padeda susiformuoti apkepo struktūrai.
  7. Jei renkatės džiovintus vaisius ar razinas, nuplikykite juos karštu vandeniu, nusausinkite ir įmaišykite į bendrą apkepo masę.
  8. Baltimus išplakite iki standžių putų. Šis etapas labai svarbus – plakite tol, kol apvertus indą, baltymai neskris lauk, o laikysis standžiai viduje.
  9. Trečdalį plaktų baltymų įdėkite į varškės–krakmolo masę ir atsargiai išmaišykite, kad suminkštėtų, o tada švelniais judesiais įmaišykite likusius baltymus. Nesumaišykite per daug – norime, kad masė išliktų kuo puri.
  10. Kepimo formą (geriausia 22–24 cm skersmens apvali arba stačiakampė, galima silikoninė ar keraminė) patepkite sviestu, dugną išklokite kepimo popieriumi. Perpilkite apkepo masę į formą ir paskirstykite tolygiai, kad paviršius būtų lygus.
  11. Pašaukite į įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 35–45 minutes – priklauso nuo apkepo storio, naudojamos formos ir jūsų orkaitės ypatybių. Viršus turi auksuoti, o centras būti pasipūtęs, bet ne skystas. Patikrinkite peiliu – jis turi iškišus išeiti švarus, vos drėgnas.
  12. Ištraukite apkepą, visiškai atvėsinkite formoje (jis gali šiek tiek sužlugti, tai natūralu!) ir tik tuomet išimkite. Tiekiant galima apibarstyti cukraus pudra, šviežiomis uogomis ar užpilti grietine.

Naudingi patarimai

Krakmolas šiame recepte nėra tik formalumas – jo dėka apkepas tampa puresnis, švelnesnės konsistencijos, puikiai laikosi supjaustytas, bet lieka drėgnas. Renkantis varškę, visada ieškokite kuo natūralesnės, be priedų, nes speciali deserto varškė (su glajumi ar skoniais) gali pakeisti apkepo skonį ir tekstūrą. Jei naudojate sausesnę varškę, gerai ją sutrinkite, kad tekstūra būtų šilkiniška – galite naudoti ir blenderį. Prieskoniavimui galite dėti ne tik vanilės, bet ir truputį citrinos žievelės, kuri suteiks malonaus gaivumo. Jei norite sumažinti cukraus kiekį, vietoje jo naudokite medų ar steviją.

Baltimų plakimas iki standžių putų – svarbus žingsnis siekiant puresnės tekstūros. Neišsigąskite, jei masė atrodo kiek skystesnė nei įprasto apkepo su manais – būtent baltymai ją pakels ir padės išlikti puriai. Apkepui galite drąsiai naudoti ir silikoninę formą, apkepas tuomet lengviau išsiims. Jei norite, kad apkepas būtų dar drėgnesnis, kepkite jį vandens vonelėje (plačiame inde su karštu vandeniu, įstačius į jį apkepo formą). Tiesiogiai patenkant karščiui, paviršius auksuos labiau, vidus bus tvirtesnis.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Varškės apkepas su krakmolu – universali terpe įvairiausiems eksperimentams. Vietoje paprasto bulvių krakmolo puikiai tiks kukurūzų krakmolas: apkepas bus šiek tiek geltonesnis, bet išliks purus ir drėgnas. Norintiems dar įdomesnio skonio, į masę įmaišykite kakavos miltelių arba smulkintų riešutų – graikiniai, migdolų ar lazdyno riešutai suteiks ne tik skonį, bet ir traškesnio apkepo pojūtį.

Puikiai tinka ir šviežios uogos, pavyzdžiui, mėlynės, avietės ar šilauogės – jas galima dėti į tešlą arba tiesiog ant viršaus, prieš kepant. Taip pat bandykite jaukų rudenišką variantą su obuolių ar kriaušių gabalėliais ir cinamonu. Norintiems riešutų ar kitokių baltymų šaltinių – galima dėti šiek tiek smulkintų datulių, figų ar net sėklų.

Tiekite varškės apkepą su krakmolu šiltą, su šaukštu grietinės ar graikiško jogurto, apibarstę uogomis arba šlakstytą medumi. Jis skanus ir šaltas, o likučius galima supjaustyti gabalėliais ir pasiimti į darbą ar įdėti į vaikų užkandžių dėžutes. Skanus net ir kitą dieną, vos pašildytas orkaitėje ar keptuvėje!