Varškės apkepo su manais receptas lengviems pusryčiams ir desertui

Varškės apkepo su manais receptas lengviems pusryčiams ir desertui

Varškės apkepas su manais – tai klasikinis lietuviškas patiekalas, kuriam būdingas švelnus, purus bei sotus skonis. Šis desertas ar pusryčių apkepas dažnai sugrąžina į vaikystę, primena jaukius rytus ar šeimos susibūrimus. Manų kruopos, sumaišytos su šviežia varške bei kitais ingredientais, suteikia apkepui ypatingą konsistenciją – jis tampa minkštas, drėgnas, bet gerai išlaikantis formą. Be to, varškės apkepas yra ir puikus baltymų bei kalcio šaltinis, todėl patiks tiek vaikams, tiek suaugusiesiems. Šis receptas puikiai tinka įvairioms progoms: nuo kasdienių pusryčių iki išskirtinių savaitgalio vaišių.

Ingredientai

  • 500 g varškės (vidutinio riebumo arba liesos)
  • 3 kiaušiniai
  • 70 g (apie 5 valg. š.) manų kruopų
  • 100 ml pieno (arba kefyro)
  • 40 g cukraus (apie 2-3 valg. š., priklausomai nuo saldumo pomėgio)
  • 1 arb. š. vanilinio cukraus
  • Žiupsnelis druskos
  • 50 g sviesto (dalį išlydytam pridėti į masę, dalį – apkepo paviršiui patepti)
  • Pagal norą: razinų, džiovintų spanguolių ar kitų džiovintų uogų

Gaminimo eiga

  1. Kiaušinius atskirkite: baltymus supilkite į atskirą švarų indą, trynius dėkite prie varškės.
  2. Dideliame dubenyje sutrinkite varškę šakute arba trumpai blenderiuokite – svarbu, kad masei nebūtų didelių gumulėlių.
  3. Į varškę sudėkite trynius, cukrų, vanilinį cukrų, žiupsnį druskos, išlydytą (bet jau pravėsusį) sviestą ir pieną. Viską gerai išmaišykite arba trumpai suplakite plakikliu.
  4. Po truputį berkite manų kruopas, nuolat maišydami, kad jos tolygiai pasiskirstytų.
  5. Jeigu norite pridėti razinų ar kitų džiovintų uogų, juos trumpai užplikykite karštu vandeniu, tada nusausinkite ir įmaišykite į varškės masę.
  6. Baltymus plakite iki standžių putų. Jie turi tapti purūs ir „laikyti“ formą apvertus dubenį.
  7. Švelniai, dviem–trim dalimis, į varškės masę įmaišykite išplaktus baltymus. Masę maišykite šaukštu arba mentele, kad apkepas išliktų purus.
  8. Formą (geriausia – apvalią kepimo formą, apie 22–24 cm skersmens, su aukštesniais kraštais) ištepkite sviestu. Galima pabarstyti džiūvėsėliais arba manų kruopomis, kad apkepas neliptų.
  9. Supilkite paruoštą varškės masę į kepimo formą, viršų šiek tiek palyginkite, galite aptepti trupučiu ištirpinto sviesto.
  10. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje (be ventiliatoriaus) apie 35–45 minutes. Apkepo paviršius turi lengvai paruduoti, o vidus – sutvirtėti (patikrinkite, įsmeikite medinį pagaliuką: ištraukus – jis turi būti vos drėgnas, bet ne skystas).
  11. Apkepui iškepus, šiek tiek pravėsinkite prieš pjaustant, nes šiltas apkepas gali būti labai minkštas.

Naudingi patarimai

Norėdami pagaminti tobulą varškės apkepą su manais, atkreipkite dėmesį į kelis esminius aspektus: naudokite tikrą riebesnę („kaimišką“) varškę, jei norite kremiškesnio ir gardesnio apkepo. Jei varškė labai sausa ar biri – įpilkite truputį daugiau pieno, jei skystesnė – galite sumažinti pieno kiekį arba pridėti šaukštą maltų sausų avižų. Manų kruopas suberkite pamažu, stebėkite masės tirštumą – ji turėtų būti vidutinio tirštumo (nei per skysta, nei per tvirta). Nepermaišykite išplaktų baltymų, kad apkepas išliktų purus. Kepimo laikas priklausys nuo naudojamos kepimo formos aukščio ir orkaitės savybių – jei abejojate, pradėkite tikrinti nuo 35 min., kad neperkeptumėte. Skaniausias apkepas išlieka šiltas, tačiau puikiai tinka ir pravėsęs ar net šaltas.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Varškės apkepas su manais lengvai pritaikomas skirtingiems skoniams ir mitybos poreikiams. Vietoje razinų drąsiai naudokite džiovintas spanguoles, abrikosus ar kitus mėgstamus vaisius. Jei norite dar daugiau skonio – įdėkite truputį smulkintų riešutų arba kakavos. Kai kurie gamintojai vietoje cukraus prideda medaus, bet tokiu atveju sumažinkite skysčio kiekį, nes medus suteikia daugiau drėgmės. Pieno galima keisti kefyru, o sviesto – kokosų riebalais, taip apkepas įgaus kitokią skonio natą.

Patiekti varškės apkepą galima su įvairiais pagardais: sezoninėmis uogomis, jogurtu ar natūraliu grietinės šaukštu, apšlakstytu trupučiu medaus. Vaikai mėgsta valgyti su trintu obuolių, uogų ar vyšnių padažu. Jei norite desertinio akcento – apibarstykite cinamonu, cukraus pudra ar net trupučiu šokolado drožlių. Apkepas puikiai tinka kaip užkandis, lengvi pusryčiai arba net sveikas desertas vakarienei.