Varškės apkepas su miltais – tai nuo vaikystės pažįstamas ir lietuviškoje virtuvėje itin mėgstamas patiekalas, kuris kaskart sukelia nostalgijos jausmą. Jis lengvai pagaminamas iš paprastų, visiems prieinamų ingredientų, tačiau maloniai nustebina tobulai išlaikyta varškės ir purios tešlos pusiausvyra. Šį apkepą dažnai renkasi šeimos pusryčiams, savaitgalio pietums ar net šventiniam stalui, nes galima patiekti tiek šiltą, tiek šaltą. Miltai čia atlieka itin svarbų vaidmenį – jie suteikia reikiamą konsistenciją ir užtikrina, kad apkepas būtų standus, pakilus, tačiau kartu minkštas ir sultingas. Šiame straipsnyje sužinosite, ką reiškia varškės apkepas su miltais, kaip jį lengvai pasigaminti namuose, o taip pat rasite naudingų patarimų bei idėjų, kaip šį klasiką paversti dar įdomesniu patiekalu.
Ingredientai
- 500 g šviežios 9 % riebumo varškės (geriausia grūdėta arba trinta per sietelį)
- 4 kiaušiniai
- 100 g cukraus (apie 6 šaukštai, kiekį galite reguliuoti pagal skonį)
- 80 g kvietinių miltų (apie 5 kupini šaukštai)
- 100 ml pieno arba kefyro
- 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus arba keli lašai vanilės ekstrakto
- 50 g sviesto (minkšto arba ištirpinto)
- Žiupsnelis druskos
- Razinos, džiovintos spanguolės ar kitokie mėgstami džiovinti vaisiai (nebūtina, ~50 g)
- Kepimo formai – šiek tiek sviesto ar aliejaus ir džiūvėsėlių
Gaminimo eiga
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C (viršus-apačia be vėjelio). Pasiruoškite kepimo formą: ją ištepkite sviestu ar aliejumi ir pabarstykite džiūvėsėliais, kad apkepas nepriliptų.
- Varškę sukrėskite į didesnį dubenį. Jeigu norite kremiškesnės konsistencijos, prieš tai ją pertrinkite per sietelį arba naudokite grūdėtą varškę, suplaktą elektriniu trintuvu.
- Kiaušinius atskirkite: baltymus supilkite į atskirą sausą dubenį, trynius – į varškės masę.
- Į varškę su tryniais suberkite cukrų, vanilinį cukrų, žiupsnelį druskos ir išmaišykite. Galite berti ir pasirinktus džiovintus vaisius ar razinas.
- Ištirpintą arba minkštą sviestą sumaišykite su varškės mase. Supilkite pieną ar kefyrą ir dar sykį permaišykite.
- Suberkite miltus ir sumaišykite iki vienalytės, gana tirštos masės. Jeigu masė atrodo per skysta, įberkite papildomą šaukštą miltų.
- Baltymus išplakite iki tvirtų putų ir švelniai, atsargiai įmaišykite į varškės masę. Nepermaišykite, kad išliktų oro burbuliukai, kurie suteiks apkepui purumo.
- Varškės masę tolygiai paskirstykite paruoštoje kepimo formoje, paviršių galima sulyginti šaukštu arba teptuku.
- Kepkite apie 45–55 minutes, kol apkepas gražiai pakils, lengvai parus ir išliks standus – į vidų įbestas medinis pagaliukas turėtų likti sausas.
- Apkepą išimkite iš orkaitės ir leiskite šiek tiek pravėsti – taip jis lengvai išsiims iš formos ir nesubyrės.
- Patiekite šiltą arba jau atvėsusį. Labai tinka su grietine, uogiene, šviežiomis uogomis ar plakta grietinėle.
Naudingi patarimai
Varškės apkepas su miltais – universalus pagrindas įvairiems skoniams ir ingredientams, tačiau svarbiausia išlaikyti tinkamą varškės ir miltų santykį. Jei miltų bus per daug, apkepas taps sausas ir sunkus, o jei per mažai – gali subliūkti ar būti trapus. Pirkdami varškę, rinkitės kuo natūralesnę, be papildomų priedų ir kuo šviežesnę. Kiekviena orkaitė skirtingai kepti, tad paskutinėmis minutėmis stebėkite apkepo paviršių – jei jis jau tamsiai rusvas, galite pridenkti folija ir dar kelias minutes palaikyti, kad iškepimas būtų tolygus.
Į varškės apkepą nebijokite įdėti papildomų pagardų: cinamono, muskato riešuto, citrinos ar apelsino žievelės, šlakelį romo ar likerio – šie priedai suteiks ypatingo aromato. Džiovintus vaisius ar razinas prieš įmaišant galima trumpam pamirkyti karštame vandenyje ar sultyse, kad būtų minkštesni ir sultingesni. Jeigu norite be gliuteno, miltus keiskite ryžių ar avižų miltais (ypač minkštomis, be glitimo), tik stebėkite tešlos tirštumą – kitos rūšies miltai gali sugerti skirtingą kiekį skysčio.
Kad apkepas būtų ypač purus, baltymus įmaišykite pačioje pabaigoje, dėmesingai, stengdamiesi nesuspausti oro burbuliukų. Jei norite drėgnesnės tekstūros, naudokite daugiau riebios varškės arba įmaišykite šiek tiek grietinės. Kartais verta pusę miltų keisti manų kruopomis, taip apkepas bus dar labiau primenantis vaikystės stalą. Kepkite apkepą vidurinėje orkaitės lentynoje, kad karštis pasiskirstytų tolygiai. Svarbu – prieš pjaustant ir tiekiant bent 10–15 minučių leiskite pravėsti, tuomet riekelės išliks dailios.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Varškės apkepas su miltais – puikus pagrindas įvairioms kulinarinėms interpretacijoms. Jei mėgstate gaivesnius skonius, į masę įtarkuokite šiek tiek citrinos žievelės ar įpilkite šaukštą apelsinų sulčių. Norite desertinio varianto – įberkite daugiau cukraus arba viršų apibarstykite cinamoniniu cukrumi prieš kepant.
Užkandiniam apkepui puikiai tiks smulkinti riešutai, saulėgrąžos ar net trintos uogos. Jei norite sotesnio, pietums tinkamo apkepo – galima įdėti virtos morkos, obuolių, net šiek tiek rūkyto kumpio ar žolelių (tuomet apkepas bus sūresnis), tačiau tokiu atveju siūloma naudoti mažiau cukraus.
Patiekti galite tiesiog su šaltu pienu, kefyru ar natūralia jogurto užpilu. Apkepo gabalėlius galima apkepti keptuvėje iki traškios plutelės ir pagardinti obuolių uogiene arba šviežiomis braškėmis. Jei norite įspūdingo pusryčių patiekalo – tiekite su sluoksniuota vaisių tire, traškiomis avižomis ar net šokoladiniu kremu.
Šį patiekalą lengva pasiimti į darbą ar mokyklą, nes ir atvėsęs išlaiko gerą skonį ir tekstūrą. Kartais apkepas virsta net pyrago pagrindu: ant iškepusio varškės apkepo galima užpilti želė su uogomis ar vaisių tyre. Taigi, varškės apkepas su miltais – tai tikra lietuviškos kulinarijos klasika, kurią verta gardinti ir atrasti vis naujai!

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.