Užtepėlės su avokadu yra vienas universaliausių ir sveikiausių užkandžių, kuriuos galite pasiruošti tiek kasdieniam pusryčių stalui, tiek ypatingoms progoms. Šios užtepėlės pasižymi švelniu, kremišku skoniu, puikiu maistinių medžiagų balansu ir malonia tekstūra, dėl kurios jos tampa patrauklios tiek vaikams, tiek suaugusiems. Avokadas laikomas „gerųjų riebalų“ šaltiniu, o jo derinys su įvairiais priedais atveria beribes skonio galimybes – nuo tradicinio guacamole iki lietuvišką skonį atitinkančių avokado užtepėlių su kiaušiniu, juoda duona ar lašiša. Be to, šią užtepėlę galima paruošti vos per kelias minutes, nereikia jokių įmantrių įrankių ar ingredientų – tiks net virtuvės naujokams. Straipsnyje rasite išsamų avokado užtepėlės receptą, pagrindinius ingridientus, gaminimo eigą, naudingus patarimus bei įkvepiančias variacijas ir patiekimo idėjas.
Ingredientai
- 2 prinokę avokadai
- 1 nedidelė raudona arba baltoji svogūno galva
- 1 mažas česnako skiltelė
- 1 vidutinio dydžio pomidoras
- 1–2 arbatiniai šaukšteliai šviežiai spaustų citrinos sulčių
- Druska pagal skonį
- Šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį
- Smulkintų šviežių petražolių arba kalendros (pagal pageidavimą)
- 1–2 valgomi šaukštai alyvuogių aliejaus (nebūtina, tačiau suteiks užtepėlei šilkiniškumo)
Gaminimo eiga
-
Pradėkite nuo avokadų. Perpjaukite avokadus pusiau, išimkite kauliukus ir suskubkite iškrapštyti minkštimą šaukštu į vidutinio dydžio dubenį. Lengvai sutrinkite šakute, kol gausite norimos tekstūros užtepėlę (galite palikti stambesnius gabalėlius arba sumalti iki visiškai vientisos masės – pagal savo pomėgius).
-
Svogūną nulupkite ir labai smulkiai supjaustykite. Pomidorą geriausia nulupti ir pašalinti skystąją dalį su sėklomis, kad užtepėlė nebūtų per skysta, o likusią dalį supjaustykite mažais kubeliais. Česnaką susmulkinkite iki kuo smulkesnės tyrės arba išspauskite spaustuku.
-
Į avokado masę sudėkite susmulkintą svogūną, česnaką, pomidorus. Pagardinkite cukrumi ir pipirais, sumaišykite. Supilkite šviežiai spaustas citrinos sultis – jos paryškins skonį ir padės užtepėlei ilgiau išlikti ryškiai žalios spalvos.
-
Pagal savo skonį įberkite šiek tiek druskos ir, jei norisi, užpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus kremiškumui. Viską labai gerai išmaišykite.
-
Jei mėgstate žoleles, pabaigoje įmaišykite smulkiai kapotų šviežių petražolių, krapų ar kalendros. Užtepėlę paragaukite ir, jei reikia, pakoreguokite prieskonius – galbūt norėsis daugiau citrinos sulčių ar druskos.
-
Paruoštą avokado užtepėlę iškart dėkite ant skrudintos duonos, sausainiukų, skrebučių ar naudokite kaip daržovių užkandžių padažą. Jei laikysite šaldytuve, paviršių galite pridengti plėvele, kad jis nesusirudytų.
Naudingi patarimai
- Pradėkite nuo avokadų. Perpjaukite avokadus pusiau, išimkite kauliukus ir suskubkite iškrapštyti minkštimą šaukštu į vidutinio dydžio dubenį. Lengvai sutrinkite šakute, kol gausite norimos tekstūros užtepėlę (galite palikti stambesnius gabalėlius arba sumalti iki visiškai vientisos masės – pagal savo pomėgius).
- Svogūną nulupkite ir labai smulkiai supjaustykite. Pomidorą geriausia nulupti ir pašalinti skystąją dalį su sėklomis, kad užtepėlė nebūtų per skysta, o likusią dalį supjaustykite mažais kubeliais. Česnaką susmulkinkite iki kuo smulkesnės tyrės arba išspauskite spaustuku.
- Į avokado masę sudėkite susmulkintą svogūną, česnaką, pomidorus. Pagardinkite cukrumi ir pipirais, sumaišykite. Supilkite šviežiai spaustas citrinos sultis – jos paryškins skonį ir padės užtepėlei ilgiau išlikti ryškiai žalios spalvos.
- Pagal savo skonį įberkite šiek tiek druskos ir, jei norisi, užpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus kremiškumui. Viską labai gerai išmaišykite.
- Jei mėgstate žoleles, pabaigoje įmaišykite smulkiai kapotų šviežių petražolių, krapų ar kalendros. Užtepėlę paragaukite ir, jei reikia, pakoreguokite prieskonius – galbūt norėsis daugiau citrinos sulčių ar druskos.
- Paruoštą avokado užtepėlę iškart dėkite ant skrudintos duonos, sausainiukų, skrebučių ar naudokite kaip daržovių užkandžių padažą. Jei laikysite šaldytuve, paviršių galite pridengti plėvele, kad jis nesusirudytų.
Naudingi patarimai
Prieš gaminant avokado užtepėlę labai svarbu pasirinkti tinkamai prinokusius avokadus – jie turi būti lengvai paspaudžiami, bet ne per minkšti. Per kieti avokadai bus beskoniai, o pernokę – gali būti nemalonaus kvapo ar skonio. Svogūnas suteikia subtilų aitrumą ir traškumą – jei jis per intensyvus, galite trumpai užpilti šalčiu arba keletui minučių užmerkti šaltame vandenyje. Pomidorą rinkitės tvirtą, sunokusią – nuo to priklausys, ar užtepėlė bus sultinga ar vandeninga. Citrinos sultys yra būtinos ne tik skonio, bet ir spalvos išsaugojimui – jos stabdo avokado rudimą. Alyvuogių aliejus nebūtinas, bet ypač skanu naudoti aukštos kokybės, šalto spaudimo aliejų. Jei ruošiate šventei ar iš anksto, užtepėlės viršų uždenkite maistine plėvele taip, kad nesiliestų su oru – tai padės ilgiau išlaikyti žalią spalvą. Gaminant šį patiekalą galima koreguoti ingredientų kiekius pagal savo poreikius – norint aštresnio skonio, drąsiai dėkite daugiau česnako ar prieštinų prieskonių.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Avokado užtepėlės universalumas slypi galimybėje ją pritaikyti pagal sezoną, mitybos įpročius ar šventės formatą. Jei norite baltymingesnio užkandžio pusryčiams, įmaišykite virtą ir kapotą kiaušinį bei šiek tiek jogurto – gausite ypač švelnią, vaikams tinkamą užtepėlę. Prie užtepėlės puikiai tinka ir rūkyta lašiša, keptas vištienos filė gabalėlis ar net traškučiai su tunu – tokiu atveju patiekalas tampa rimtesniu užkandžiu. Norint egzotiškesnių skonių, avokadą galima derinti su granatų sėklomis, šviežiu aštriu čili, jalapeno pipirais ar net saldžiomis mangų juostelėmis. Kad užtepėlė būtų veganiška, venkite pieno produktų ir kiaušinių – vietoj jų naudokite daugiau žolelių ar šiek tiek trintų skrudintų riešutų (pvz., anakardžių ar graikinių riešutų). Patiekti avokado užtepėlę galima ne tik ant skrebučių ar pilno grūdo duonos – išbandykite kaip padažą traškioms daržovėms (morkų, agurkų, salierų lazdelėms), pilkite ant orkaitėje keptų bulvyčių, įdarykite puseles kiaušinių arba įvyniokite į lavašus kartu su kitais sveikais ingredientais. Vasarą puikiai dera šviežias špinatų, saulėje džiovintų pomidorų ar fetos sūrio akcentas. Ruošiant užtepėlę iš anksto, dalį avokado galima supjaustyti mažais kubeliais ir įmaišyti jau prieš pat patiekiant – tokiu būdu užtepėlė išliks ir graži, ir tekstūriškai įdomi. Avokado užtepėlė – tai kūrybiškumo kupinas pagrindas, kuris visada pritaikomas pagal namų šaldytuvo turinį ir kiekvieno skonį.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.