Jogurto ir agurkų tzatziki padažo receptas namuose

Jogurto ir agurkų tzatziki padažo receptas namuose

Tzatziki padažas – tai vienas žinomiausių graikiškos virtuvės patiekalų, pasižymintis gaiviu, lengvu skoniu ir universalumu. Jo pagrindą sudaro natūralus jogurtas, tarkuotas agurkas, česnakas ir alyvuogių aliejus. Šis padažas tinka tiek prie mėsos, tiek prie daržovių, puikiai gaivina vasaros dienomis arba tinka kaip užkandis su traškia duona. „Tzatziki“ populiarus ne tik Graikijoje, bet ir visame pasaulyje – jis dažnai patiekiamas per vakarėlius, kepsnines bei draugiškus susibūrimus. Mėgstamas dėl natūralumo, maistingųjų savybių ir universalaus pritaikymo, tzatziki lengvai pagaminamas namuose iš vos kelių nesudėtingų ingredientų.

Ingredientai

  • 400 g natūralaus (riebaus arba graikiško) jogurto be priedų
  • 1 didelis šviežias agurkas
  • 2–3 skiltelės česnako
  • 1–2 valg. šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1–2 valg. šaukštai šviežių krapų (galima keisti mėtų lapeliais ar petražolėmis)
  • 1 valgom. šaukštas citrinos sulčių arba baltojo vyno acto
  • Druska pagal skonį
  • Juodieji pipirai pagal skonį (nebūtina)

Gaminimo eiga

  1. Paruoškite agurką: nuplaukite, nenulupkite žievės (nebent ji labai kieta), stambiai nutarkuokite ir sudėkite masę į sietelį arba marlę. Lengvai pasūdykite, išmaišykite ir palikite 10–15 minučių, kad išsiskirtų sultys.
  2. Gerai nuspauskite susikaupusias agurkų sultis, kad padažas nebūtų skystas. Tai itin svarbus žingsnis, siekiant gauti tirštą ir malonios tekstūros tzatziki.
  3. Jogurtą sudėkite į didesnį dubenį.
  4. Susmulkinkite česnako skilteles (patogiausia spaudžiant per česnakų presą arba smulkinant).
  5. Agurkus, česnaką, kapotus krapus (ar kitus žoleles), citrinos sultis ar actą, druską bei pipirus įdėkite į dubenį su jogurtu.
  6. Supilkite alyvuogių aliejų. Visus komponentus labai gerai išmaišykite iki vientisos masės.
  7. Paragaukite – jei trūksta sūrumo ar rūgštelės, papildomai įspauskite citrinos sulčių ar įberkite druskos pagal skonį.
  8. Tzatziki padažą geriausia palaikyti šaldytuve bent 1–2 valandas, kad skoniai susijungtų.
  9. Patiekite vėsų, apšlaksčius papildomu alyvuogių aliejumi ir papuošus šviežiais krapais ar mėtų lapeliais.

Naudingi patarimai

Ruošiant tzatziki svarbiausia – naudoti tirštą ir kokybišką jogurtą, kad padažas išliktų kremiškas. Jei naudojate skystesnį jogurtą, prieš gamindami galite jį kelias valandas pralieti per sietelį ar marlę, kad nutekėtų perteklinis skystis. Agurko sultis būtina gerai nuspausti, kitaip padažas gali ištižti ir prarasti tikrąją tekstūrą.

Česnaką dėkite pagal savo skonį – mėgstantys aštresnius skonius gali naudoti ir daugiau. Jei netoleruojate česnako aštrumo, prieš dedant į jogurtą pamerkite jį kelias minutes į citrinos sultis – taip skonis taps švelnesnis.

Jei norite dar daugiau aromato, galite įmaišyti šiek tiek kapotų šviežių mėtų ar petražolių. Taip pat tinka ir truputis šviežių citrinų žievelių, kurios sustiprins gaivą.

Laikykite tzatziki šaldytuve sandarioje dėžutėje – taip jis išliks šviežias 2–3 dienas.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Klasikinį tzatziki galite interpretuoti pagal savo pomėgius. Norėdami aštresnio variantų, įdėkite žiupsnelį maltų čili pipirų arba šlakelį citrininio alyvuogių aliejaus. Krapus galima keisti mėtų lapeliais – gausite subtiliai kintantį skonį, ypač puikiai tinkantį karštą vasaros dieną.

Tzatziki puikiai dera su įvairiais mėsos patiekalais – tradiciškai jis patiekiamas su graikiškais souvlaki arba gyros, tačiau puikiai tinka ir prie vištienos, keptos žuvies ar vegetariškų patiekalų, tokių kaip falafeliai ar kepintos daržovės. Padažas dar dažnai patiekiamas kartu su traškiomis pitomis ar šviežiais daržovių pagaliukais – agurkais, morkomis, paprikomis.

Užtepkite tzatziki ant sumuštinių arba naudokite kaip sveikesnį majonezo pakaitalą wrap’ams ir burgeriams. Jis nuostabiai gaivus vasaros kepsnių, piknikų ar draugų vakarėlių atributas.

Išmėginkite veganišką variaciją: naudokite augalinį jogurtą (pvz., iš sojos ar migdolų), o vietoje tradicinių žalumynų pridėkite šviežių pjaustytų špinatų ar kalendros.

Tzatziki universalumas ir paprastumas – pagrindinės priežastys, dėl kurių šis padažas užkariavo pasaulį. Valgykite šaltą, mėgaukitės jo gaiva ir įtraukite į mėgstamiausių vasaros receptų sąrašą!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *