Tuno ir avokado salotų receptas lengviems pietums

Tuno ir avokado salotų receptas lengviems pietums

Tuno salotos su avokadu – tai šiuolaikiškas, gaivus ir ypač sveikas patiekalas, kuris užkariauja daugelio žmonių virtuves tiek pietums, tiek vakarienei ar net lengvai užkandai. Šis derinys gimė norint pagyvinti klasikines tuno salotas, susiejant jas su grietiningu, naudingomis riebalų rūgštimis prisotintu avokadu. Tunas suteikia baltymų ir sotumo, o avokadas – subtilų kremiškumą bei gerųjų riebalų. Daržovių traškumas, citrusinių vaisių rūgštis ir mėgstami prieskoniai gali paversti šį patiekalą jūsų šaldytuvo favoritu. Tuno salotos su avokadu tinka tiems, kurie siekia sveikos gyvensenos, mėgsta lengvus patiekalus ir vertina laiką – visas gaminimas trunka vos kelias minutes. Plačiau apie tai, ką reiškia tuno salotos su avokadu, kaip jas pagaminti ir kaip pritaikyti šį receptą pagal savo skonį, sužinosite šiame straipsnyje.

Ingredientai

  • 1 skardinė (apie 160 g) konservuoto tuno savo sultyse arba alyvuogių aliejuje (nusunktas)
  • 1 prinokęs, bet tvirtas avokadas
  • 1 nedidelis raudonas svogūnas arba keli laiškai
  • 1 mažas arba ½ didelio agurko
  • 8-10 vyšninių pomidoriukų
  • 1–2 šaukštai šviežiai spaustų citrinos sulčių (arba žaliųjų citrinų sulčių)
  • 1 šaukštas alyvuogių aliejaus (nebūtina, ypač jei naudojate tuną aliejuje)
  • Druska ir pipirai pagal skonį
  • Kas norite – šviežių petražolių, krapų ar kalendros
  • Pasirinktinai: 1–2 šaukšteliai majonezo arba graikiško jogurto, aštriosios paprikos ar druskos, sėklų (pvz., sezamo, moliūgų)

Gaminimo eiga

  1. Paruoškite ingredientus: Nusunkite tuną iš skardinės. Avokadą perpjaukite pusiau, išimkite kauliuką ir šaukštu išskobkite minkštimą. Pomidoriukus perpjaukite pusiau. Agurką nupjaukite galiukus, jei reikia – nuluokite, supjaustykite vidutinio dydžio gabaliukais. Jei naudojate svogūną, nulupkite ir supjaustykite kuo smulkiau arba pasirinkite svogūno laiškus. Prieš naudodami, išplaukite ir nusausinkite žalumynus.
  2. Supjaustykite avokadą: Avokado minkštimą supjaustykite kubeliais arba griežinėliais. Jei norite, kad salotos išliktų kremiškos, dalį avokado galite šakute sutrinti, o likusią palikti supjaustytą.
  3. Sujunkite visus ingredientus: Dideliame dubenyje lengvai permaišykite tuną, avokadą, agurką, pomidoriukus ir svogūną/laiškus. Supilkite citrinos ar žaliųjų citrinų sultis, alyvuogių aliejų (jei naudojate), pabarstykite druska, pipirais ir gerai, bet švelniai permaišykite, kad avokadas nepertrintų, o salotos išliktų traškios ir vientisos.
  4. Pagardinkite ir užbaikite: Jei norite, įdėkite truputį majonezo arba jogurto kremiškumui atskleisti. Berkite pasirinktų žalumynų, sėklų ar prieskonių. Paskaninę pagal savo skonį, galite ragauti ar patiekti iš karto.
  5. Patiekite ir mėgaukitės: Salotas galite tiekti dubenėlyje, ant šviežių salotų lapų, šalia skrudintos duonos ar kaip sumuštinių “įdarą”. Jos ypatingai tinka ir kaip sveika užkandėlė ar pilnavertis pietų patiekalas.

Naudingi patarimai

Norint pagaminti idealiai subalansuotą tuno salotų su avokadu dubenėlį, svarbiausia – kokybiški, subalansuoti ingredientai ir tinkama avokado tekstūra. Būkite atidūs, kad avokadas nebūtų pernokęs, nes jis gali virsti koše ir sugadinti tekstūrą. Jei liko salotų, laikykite sandariame indelyje šaldytuve iki 24 valandų – priešingu atveju avokadas gali pajuoduoti. Šviežiai spaustos citrinos ar žaliųjų citrinų sultys padeda per vidurio perpjautą avokadą apsaugoti nuo oksidacijos ir suteikia ryškaus gaivumo. Jei norite mažiau kalorijų, salotų pusiau padažo dalį galite atskiesti natūraliu jogurtu.

Tunas – daugelio mėgstamas dėl baltymų ir mažo riebalų kiekio, tačiau jei norite įvairesnio skonio, galite naudoti šaltai rūkytą tuną arba kokybišką tuną aliejuje. Vos kelios sezamo ar moliūgų sėklos ne tik papuošia, bet ir praturtina salotas mineralais. Jei nemėgstate svogūnų aštrumo, prieš dedant juos į salotas, pamirkykite šaltame vandenyje – drąsiai eksperimentuokite su žalumynais, nes jie puikiai papildo tiek skonį, tiek maistinę vertę.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Tuno salotos su avokadu itin universalios: jas galite lengvai pritaikyti pagal savo mitybos įpročius. Norint daugiau baltymų ar daugiau sotumo, įberkite virtų kiaušinių griežinėlių. Norint šiek tiek aštresnio akcento, įtarkuokite šiek tiek česnako arba įdėkite smulkiai pjaustytos šviežios čili paprikos. Jei laikotės keto ar mažai angliavandenių dietos, valgykite salotas vienas arba su lapinėmis salotomis, o tiems, kurie mėgsta grūdinius patiekalus – šis mišinys puikiai dera su viso grūdo duonos riekelėmis, trapučiais ar net įvyniotas į lavašo lakštą kaip sumuštinis.

Šios salotos puikiai tinka priešpiečiams ar darbui į pietų dėžutes – rekomenduojama avokadą sudėti paskutinę minutę, kad išliktų ryški spalva. Norint subtilaus Viduržemio jūros akcento, pagardinkite alyvuogėmis, fetos sūriu ar džiovintomis pomidorais. O jei norisi egzotiškesnio skonio, išbandykite suberti keletą edamame pupelių, daigintų sėklų ar net obuolio gabalėlių traškumui suteikti.

Šis receptas puikus ir vasaros vakarėliams ar piknikui – salotas galima gražiai sudėti į mažus indelius, patiekti su tortilijų traškučiais ar naudoti avokado puseles kaip natūralius dubenėlius. Kiekvienas kąsnis liks įsimintinas – nesvarbu, ar valgysite lengvus savaitgalio pietus, ar vaišinsite draugus.