Tuno salotų receptas su avokadu ir kiaušiniu

Tuno salotų receptas su avokadu ir kiaušiniu

Tuno salotos su avokadu ir kiaušiniu – tai gardus, sveikas ir greitai paruošiamas patiekalas, kuris puikiai tiks tiek pietums, tiek lengvai vakarienei ar maistingiems pusryčiams. Šioje salotoje dera vertingas baltymų, sveikųjų riebalų ir skaidulų derinys: tunas suteikia sotumo, avokadas praturtina minkštu kremiškumu bei naudingaisiais riebalais, o virti kiaušiniai garantuoja išraiškingą skonį ir svarbių maistinių medžiagų gausą. Salotos ne tik atrodo spalvingai, jas lengva pagaminti iš paprastų ingredientų, o ruošimo procesas nereikalauja ypatingų kulinarinių įgūdžių. Tai tobulas pasirinkimas tiems, kas vertina greitą, skanią ir subalansuotą mitybą tiek namuose, tiek darbe – juk lengvai supakuosite ir išsinešite dėžutėje. Šiame straipsnyje sužinosite, kaip išsirinkti geriausius produktus, kokių proporcijų laikytis, kaip paįvairinti salotas savo skonio detalėmis ir kuo jas patiekti kasdienybei ar šventei.

Ingredientai

  • 1 skardinė natūralaus tuno (geriausia – sūdyto savo sultyse, apie 160 g)
  • 1 didelis sunokęs avokadas
  • 2 virti kiaušiniai
  • 1 mažas raudonas svogūnas arba šalotinė svogūnėlė
  • 1 nedidelis agurkas
  • 6–8 vyšninių pomidoriukų
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus (geriausia – pirmojo spaudimo)
  • 1 šaukštelis citrinos sulčių
  • Druskos ir ką tik maltų juodųjų pipirų pagal skonį
  • Šviežių žalumynų (krapai, petražolės, rukola – pagal norą)

Gaminimo eiga

  1. Pradėkite nuo pasiruošimo: kiaušinius išvirkite kietai (apie 9–10 minučių verdančiame vandenyje), tada perkelkite į šaltą vandenį, kad atvėstų ir lengvai nusiluptų lukštai.
  2. Tuno skardinę atidarykite, nupilkite skystį (jei naudojate tuną aliejuje, dalį alyvos galima panaudoti salotoms), tuną suberkite į didelį dubenį ir šiek tiek sušakiruokite, kad nebūtų didelių gabalų.
  3. Avokadą perpjaukite pusiau, išimkite kauliuką ir minkštimą šaukštu išimkite iš žievės. Supjaustykite avokadą didesniais kubeliais.
  4. Kiaušinius nulupkite ir supjaustykite stambesniais gabalais arba griežinėliais.
  5. Nuplaukite agurką ir, jei žievelė stora ar aitri, nupjaukite. Supjaustykite nedideliais kubeliais ar pusmėnuliais.
  6. Pomidoriukus perpjaukite per pusę arba ketvirčiais (priklauso nuo dydžio).
  7. Svogūną nulupkite ir supjaustykite labai plonais pusžiedžiais ar mažais kubeliais. Jei norite švelnesnio skonio, supjaustytą svogūną prieš dedant į salotas užpilkite karštu vandeniu ir palaikykite 2–3 minutes, tada nukoškite ir nusausinkite.
  8. Visus paruoštus ingredientus (tuną, avokadą, kiaušinius, daržoves) suberkite į didelį dubenį.
  9. Pagardinkite alyvuogių aliejumi, šlakeliu citrinos sulčių, druska ir pipirais. Švelniai, bet kruopščiai išmaišykite, stengdamiesi nesutraiškyti avokado ir kiaušinių griežinėlių.
  10. Pabaigoje įmaišykite kapotų žalumynų arba pabarstykite jų tik prieš patiekdami, kad salotos atrodytų dar gaiviau.

Naudingi patarimai

Geriausiai šios salotos pavyksta, jei produktai yra švieži ir kokybiški. Avokadas turi būti sunokęs – jį paspaudus pirštu turite justi minkštumą, bet ne per daug. Jei avokadas truputį kietokas, laikykite jį per naktį kambario temperatūroje suvyniotą į popierių kartu su bananų ar obuoliu – taip jis greičiau sunoks.

Pieš dedant kiaušinius į salotas, gerai atvėsinkite juos lediniame vandenyje – skonis bus ryškesnis, o tekstūra malonesnė, lengviau pasiskirstys pjaustant. Svogūnų aitrumą sumažinsite trumpai nuplikę griežinėlius verdančiu vandeniu – taip salotos bus priimtinesnės net vaikams.

Tuno salotas pravartu ruošti tik tiek, kiek suvalgysite per artimiausias porą valandų – dėl avokado ir kiaušinių patiekalas greitai praranda šviežumą, nors šaldytuve sandarioje dėžutėje gali išlaikyti iki 1 paros. Jei ruošiate pietus į darbą, avokadą ir kiaušinį galima pridėti tik prieš valgydami.

Pagardinkite salotas aromatingu alyvuogių aliejumi – nuo to labai priklauso bendras patiekalo skonis. Jei norite lengvumo, dalį aliejaus galima keisti graikišku jogurtu ar kefyru – tuomet salotos bus šiek tiek gaivesnės ir mažiau kaloringos.

Nepamirškite, kad į salotas galite pridėti savo mėgstamų žalumynų: baziliko, špinatų ar net mėtų, – jie suteiks patiekalui naujų skonio atspalvių.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Tuno salotos su avokadu ir kiaušiniu yra labai universali bazė, prie kurios galite laisvai derinti skirtingus papildomus ingredientus ar išradingai pakeisti patiekimo būdą:

  • Baltymų įvairovė: vietoj tuno galima naudoti virtą vištienos ar kalakutienos krūtinėlę, taip pat – keptą ar rūkytą lašišą.
  • Prieskonių gardinimas: į salotas puikiai tiks tarkuotas česnakas, džiovintas raudonėlis, žiupsnelis aitriosios paprikos, ar kaparėliai rūgštei gaivai.
  • Papildoma tekstūra: paberkite skrudintų sėklų (saulėgrąžų, moliūgų) ar graikinių riešutų – jos suteiks traškumo ir papildo maistingumą.
  • Gausesnės salotos: dėl sotesnio varianto įmaišykite virtų ryžių, avinžirnių ar virtų bulvių kubelių. Taip pat puikiai tiks virtas bolivinės balandos (quinoa) sluoksnelis.
  • Itališko skonio mėgėjams: ant viršaus pabarstykite tarkuoto parmezano arba mocarelos rutuliukų. Su keliomis juodosiomis alyvuogėmis ar balzaminiu glazūru skonis bus išraiškingesnis.
  • Gaivus patiekimas: nesumaišytas salotas dėkite ant didelių salotų lapų, rukolos ar špinatų specialiai formuotoje salotų lėkštėje – patiekalas taps šventinis ir vizualiai patrauklus.
  • Sveikam užkandžiui: naudokite salotų mišinį ar grūdėtą duoną – iškepę nedidelius traškius duoniukus ar paskrudinę kiaušinių formoje, gausite puikų užkandį svečiams.
  • Iš esmės pakeiskite patiekiamą formą: tuno salotas dėkite į puselę avokado, tuščią paprikos ar pomidoro vidų – tai bus įdomi alternatyva įprastiems sumuštiniams ar užkandžiams.

Šias salotas galite pasiimti kartu į darbą, iškylą ar patiekti kaip gardžią pradinę vakarienės lėkštę – jos puikiai tinka tiek karštą vasaros dieną, tiek maistingam žiemos užkandžiui. Laikui bėgant atraskite savo šeimos mėgstamiausius salotų priedus ir propaguokite subalansuotą, spalvingą mitybą.