Troškintų vištienos blauzdelių receptas su daržovėmis ir sultiniu

Troškintų vištienos blauzdelių receptas su daržovėmis ir sultiniu

Troškintos vištienos blauzdelės – tai vienas populiariausių ir universaliausių naminių patiekalų, mėgstamas tiek Lietuvoje, tiek kitose šalyse. Šis patiekalas žavi dėl kelių svarbių priežasčių: jam reikalingi tik paprasti ingredientai, paruošimas nesudėtingas, o rezultatas dažniausiai pranoksta lūkesčius – mėsa išlieka sultinga, minkšta ir kvapni. Troškinimo metodas (troškinimas skysčiu keptuvėje ar puode) leidžia vištienai lėtai įsigerti prieskonių, daržovių aromatų ir tampa nepakeičiamu pasirinkimu šeimyniniam ar jaukiam vakarienių stalui. Šiame straipsnyje išsamiai paaiškinsiu, ką reiškia troškintos vištienos blauzdelės, kaip paruošti jas nepriekaištingai, pateiksiu ingredientų sąrašą, detalią gaminimo eigą, naudingų patarimų bei variacijų ir patiekimo idėjų, kad kiekvienas galėtų mėgautis šiuo kulinariniu atradimu.

Ingredientai

  • 8–10 vištienos blauzdelių (be odos arba su ja, pagal norą)
  • 2 vidutinio dydžio morkos
  • 1 didelis svogūnas
  • 2–3 skiltelės česnako
  • 1 didelė paprika (raudona, geltona ar oranžinė)
  • 400 ml vištienos arba daržovių sultinio
  • 2 valg. šaukštai pomidorų tyrės arba 3–4 švieži pomidorai
  • 2–3 valg. šaukštai aliejaus
  • 1 valg. šaukštelis džiovintų žolelių (mairūnas, raudonėlis, čiobrelis ar bazilikas)
  • 1–2 lauro lapai
  • Druskos ir pipirų pagal skonį
  • Šviežių petražolių (pabaigai, dekorui)

Gaminimo eiga

  1. Nuplaukite vištienos blauzdeles. Jas nusausinkite (kad kepant geriau apskrustų). Jei pageidaujate, prieš troškinimą apibarstykite druska, pipirais ir džiovintomis žolelėmis.
  2. Visas daržoves susipjaustykite: svogūną – pusžiedžiais, morkas – griežinėliais ar pusgriežinėliais, papriką – juostelėmis. Česnaką smulkiai sukapokite arba išspauskite.
  3. Didelėje keptuvėje ar puode įkaitinkite aliejų. Sudėkite vištienos blauzdeles ir kepkite ant vidutinės ugnies, kol jos gražiai apskrus iš abiejų pusių (apie 6–8 minutes). Tuomet jas išimkite ir trumpam atidėkite į šalį.
  4. Į tą pačią keptuvę ar troškinimo puodą suberkite svogūną. Maišydami kepkite, kol suminkštės (apie 3–4 minutes). Tada supilkite morkas, papriką ir česnaką. Kepkite dar 2–3 minutes.
  5. Sudėkite atgal vištienos blauzdeles, ant viršaus uždėkite pomidorų tyrę arba smulkintus šviežius pomidorus, įberkite džiovintų žolelių, įmeskite lauro lapą.
  6. Užpilkite karštu sultiniu, kad apsemtų apie pusę vištienos (nereikia visiškai skandinti). Uždengę troškinkite ant nedidelės ugnies apie 35–45 minutes, kartais apversdami blauzdeles ir patikrindami, ar nepritrūko skysčio.
  7. Patikrinkite mėsos minkštumą – ji turi lengvai atsiskirti nuo kaulo. Jei reikia – pagardinkite druska, pipirais. Pabaigai galima pabarsyti šviežiomis smulkintomis petražolėmis.
  8. Patiekite su mėgstamu garnyru: bulvių koše, virtomis bulvėmis, ryžiais, grikiais ar šviežiomis salotomis. Skanaus!

Naudingi patarimai

Troškinant svarbiausia – kantrybė ir lėtas procesas. Nesistenkite troškinti kiečiau virš didelės ugnies – taip mėsa gali „suvyžti“ ir prarasti sultingumą. Rinkitės geros kokybės vištieną – šviežias mėsos gabalėlis visada atsidėkos puikiu skoniu. Jei norite ypatingo aromato, išbandykite įvairias džiovintas žoleles: rozmariną, raudonėlį, mairūną, taip pat galite įdėti šiek tiek maltos paprikos ar net žiupsnelį kumino. Jeigu norisi ryškesnės spalvos, naudokite šafraną ar ciberžolę. Sultinio kiekį reguliuokite pagal norimą padažo tirštumą – jei norisi sodresnės konsistencijos, troškinimo pabaigoje dangtį nukelkite ir pavirkite atvirai, kad perteklius nugaruotų. Pomidorų tyrė suteiks padažui daugiau spalvos ir skonio, o švieži pomidorai – gaivumo. Nepamirškite, jog daržovės troškinį gali paversti visaverčiu, maistingu patiekalu, todėl nedvejokite keisti ar papildyti jų kiekį.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Šis troškinys pagaivinamas įvairiais būdais, priklausomai nuo turimų ingredientų ar norimos pasaulio virtuvės inspiracijos. Užtikrintas būdas įnešti naujų skonių – įdėti įvairiausių daržovių: voveraičių, baklažanų, cukinijų ar žirnelių. Jei mėgstate azijietiškus akcentus, įpilkite šlakelį sojos, šviežio imbiero ir šiek tiek sezamų aliejaus. Norite Viduržemio jūros skonio? Šiek tiek alyvuogių ar kaparėlių ir truputis citrinos sulčių suteiks nepaprasto gaivumo. Sotesniam padažui tinka šiek tiek grietinėlės ar natūralaus jogurto, ypač jei mėgstate kremišką tekstūrą. Patiekimas priklauso nuo jūsų norų – vištienos blauzdeles galite dėti ant bulvių košės, šviežių makaronų, grikių ar net ant traškios duonos skrebučio. Prie šio troškinio puikiai dera šviežios pavasarinės salotos, agurkėliai ar raugintos daržovės. Liko troškinio per daug? Kitą dieną jį galima patiekti kaip gardų įdarą tortilijoms, arba sumaišius su ryžiais, tvarkingai supakuoti į pietų dėžutę – vištiena toliau išliks minkšta ir skani. Teks eksperimentuoti ir atrasti tiek klasikinius, tiek naujus savo šeimos mėgstamus derinius!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *