Turkiškos baklavos receptas su riešutais ir medaus sirupu

Turkiški skanėstai – tai nepaprastas rytietiškas kulinarinis paveldas, kuriame susipina turtingos Osmanų imperijos tradicijos ir šiuolaikiniai skoniai. Šis bendrinis terminas apima įvairius saldžius gardėsius, nuo trapios baklavos iki žymiojo „lokum“ (turkiško džiazo), kurie sužavi savo išraiškingu skoniu, aromatais ir nepaprasta tekstūra. Turkiški saldumynai dažniausiai ruošiami iš natūralių ingredientų – riešutų, medaus arba sirupo, miltų, krakmolo bei kvapnių prieskonių. Šie skanėstai puikiai tinka šventiniam stalui, arbatos popietei ar net kasdieniam smaližiavimui, o jų gamyba, nors iš pradžių gali atrodyti sudėtinga, iš tiesų leidžia atrasti smagių akimirkų ir naujų kulinarinių potyrių namų virtuvėje.

Ingredientai

  • 200 g alyvuogių aliejaus arba ištirpinto sviesto
  • 400 g filo arba baklavos tešlos (geriausia šviežios, bet tinka ir šaldyta)
  • 250 g graikinių riešutų (galima naudoti migdolus ar pistacijas)
  • 100 g lazdyno riešutų (nebūtina, bet praturtina skonį)
  • 100 g cukraus
  • 1 a.š. cinamono miltelių
  • 250 ml vandens
  • 250 g cukraus (sirupui)
  • 2 v.š. medaus
  • 0,5 citrinos sulčių
  • Šiek tiek susmulkintų pistacijų ar kokosų drožlių papuošimui (pagal skonį)

Gaminimo eiga

  1. Paruoškite riešutų įdarą. Graikinius ir lazdyno riešutus stambiai susmulkinkite. Sumaišykite su 100 g cukraus ir cinamonu. Jei norite, galite įmaišyti šiek tiek apelsino žievelės, kad įdaras taptų aromatingesnis.
  2. Paruoškite kepimo formą. Pasirinkite sviestu pateptą kepimo skardą (apie 30 x 20 cm). Jeigu naudojate šaldytą tešlą, iš anksto ją atitirpinkite pagal instrukciją ant pakuotės.
  3. Dėliokite tešlos lakštus. Pirmąjį lakštą dėkite į skardą, lengvai patepkite aliejumi arba ištirpintu sviestu. Tą patį kartokite su 7–8 lakštais, dėdami vieną ant kito – kiekvieną tepkite.
  4. Dėkite įdarą. Tolygiai paskirstykite pusę riešutų mišinio ant tešlos sluoksnio.
  5. Sudėkite kitus tešlos sluoksnius. Vėl dėkite po vieną 5–6 tešlos lakštus, kiekvieną sluoksnį patepdami aliejumi ar sviestu.
  6. Antras įdaro sluoksnis. Likusį riešutų mišinį užbarstykite antrajame sluoksnyje.
  7. Baigiamasis sluoksnis. Ant viršaus uždėkite paskutinius 5–6 tešlos lakštus, visi turi būti patepti riebalais.
  8. Supjaustykite. Naudodami aštrų peilį, skanėstą supjaustykite rombais arba stačiakampiais. Kepant susiklijuos formos, bet įpjovimai padės, kad sirupas lengvai įsigertų.
  9. Kepkite. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Kepkite apie 35–40 min., kol viršus bus gražiai auksinės spalvos.
  10. Paruoškite sirupą. Kol skanėstas kepa, puode sumaišykite 250 ml vandens su 250 g cukraus. Užvirkite, sumažinkite ugnį ir pavirkite apie 10 min., kol sirupas šiek tiek sutirštės. Nukelkite nuo ugnies, įmaišykite 2 šaukštus medaus ir pusės citrinos sulčių.
  11. Užpilkite sirupą. Ištraukę kepinį iš orkaitės, nedelsiant tolygiai užpilkite visą šiltą sirupą. Palikite, kad visiškai atvėstų (geriausia – 3–4 val.) ir skanėstai sugertų sirupą.
  12. Patiekite. Papuoškite susmulkintomis pistacijomis arba kokosų drožlėmis, pagal pageidavimą. Skanaus!

Naudingi patarimai

Turkiški skanėstai geriausiai pavyksta, kai laikotės kelių paprastų principų. Pirmiausia, naudokite kokybišką riešutų mišinį – kuo šviežesni riešutai, tuo sodresnis bus skonis. Svarbu ir tai, kad baklavos tešla būtų tikrai plona – jeigu lakštai atrodo per stori, juos šiek tiek pakočiokite miltuotu voleliu. Gaminant sirupą, rekomenduojama jo neužvirti per ilgai, kad jis neliktų per klampus ir paskui nesukietėtų ant tešlos. Taip pat skanėstus visada supjaustykite iš anksto – vėliau juos gražiai išimsite. Geriausias laikas valgyti yra antrą ar trečią dieną, nes skoniai susigeria ir tekstūra tampa ideali. Jei mėgstate stipresnį rytietišką prieskonį, į riešutų įdarą įberkite kapotos kardamono sėklos ar žiupsnelį muskato.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Turkiškų skanėstų įvairovė – plati, tad šį pagrindinį receptą drąsiai galite keisti pagal savo skonį. Vietoj graikinių riešutų naudokite migdolus ar pistacijas; sumaišykite kelias rūšis, jei norisi turtingesnio skonio. Įdedant džiovintų vaisių (pvz., smulkintų datulių, abrikosų ar razinų), skanėstas gaus naujų poskonių. Aromatingesnei versijai išbandykite rožių vandenį arba apelsinų žiedų ekstraktą sirupe.

Turkiški skanėstai puikiai tinka prie stiprios juodos ar žalios arbatos, rytietiškos kavos. Juos lengva pernešti ir dalinti, tad tai – populiari dovana draugams ar kaimynams. Galite patiekti su šviežiais vaisiais ar net su ledais kaip desertą šventiniame stalui. Jei norite modernesnio pateikimo, mažus kepinėlius apibarstykite elegantiškomis valgomosiomis gėlėmis. Saldumo ar traškumo intensyvumą reguliuokite pagal savo skonį: norint minkštesnio skanėsto, naudokite daugiau sirupo, o jei trokštate ypatingo traškumo – kepkite šiek tiek ilgiau ir į sirupą dėkite mažiau medaus.