Tušonkė – tai tradicinis lietuviškas patiekalas, kuris jau daugelį metų užima garbingą vietą šalies šeimų virtuvėse. Paprastai tušonkė asocijuojasi su patogiu, sočiu, namus primenančiu maistu, kuris ne tik sušildo, bet ir paverčia vakarienę socialiu, bendravimu paremtu ritualu. Šio patiekalo pagrindas – mėsa, troškinta kartu su daržovėmis bei aromatingais prieskoniais lėto gaminimo būdu. Nors dauguma lietuvių žino tušonkę pirmiausia kaip konservuotą troškintos mėsos gaminį, dažnai naudojamą žygiuose ir išvykose, iš tiesų šis žodis yra tapęs beveik bendriniu, reiškiančiu bet kokį troškintą mėsos (ir nesudėtingą) patiekalą. Šiuolaikinėse virtuvėse tušonkė atgimsta: ją nesunku pagaminti namuose iš įvairios mėsos, daržovių, galima keisti ingredientus pagal sezoną ar skonį. Tai idealus maistas tiek šeimyninei vakarienei, tiek iškylai gamtoje.
Ingredientai
- 1 kg jautienos (laikomos tradiciškiausiu variantu, bet tinka ir kiauliena ar paukštiena)
- 2 didelės morkos
- 2 svogūnai
- 2 bulvės (nebūtina, bet puikiai tinka tirštesnei tušonkei)
- 3-4 skiltelės česnako
- 2-3 lauro lapai
- 1 šaukštas juodųjų pipirų žirnelių
- Druskos pagal skonį
- 2 šaukštai aliejaus (kepimui)
- 700 ml vandens arba sultinio
- (Pasirinktinai) 1 mažas gabalėlis rūkyto lašinio aromatui
- (Pasirinktinai) kelios griežinėliai rūgščios obuolio arba šaukštas pomidorų pastos stipresniam skoniui
Gaminimo eiga
- Mėsą supjaustykite nedideliais gabaliukais. Jei naudojate lašinius, juos susmulkinkite nedideliais kubeliais.
- Įkaitinkite didelį troškinimo puodą ar gilią keptuvę, sudėkite lašinius (jei naudojate) ir iškepkite iki traškumo, kad išsiskirtų riebalai. Jei lašinio nededate, tiesiog įpilkite aliejaus.
- Į karštą riebalų sluoksnį sudėkite jautienos gabaliukus. Kepkite, kol mėsa gražiai apskrus iš visų pusių – šiame etape mėsai suteikiama sodraus skonio.
- Pridėkite smulkiai supjaustytus svogūnus ir morkas. Kepkite keletą minučių, kol daržovės suminkštės ir lengvai ims karamelizuotis.
- Sudėkite stambesniais gabalais supjaustytas bulves – jos virimo metu suteiks patiekalui papildomo tirštumo.
- Visus ingredientus užpilkite vandeniu ar sultiniu, kad apsemtų, bet nepermirkytų. Sudėkite lauro lapus, pipirų žirnelius, druską, česnaką, obuolių arba pomidorų pastą (jei naudojate).
- Uždenkite puodą ir sumažinkite ugnį. Troškinkite 2–3 valandas ant lėtos ugnies. Kuo ilgiau tušonkė verda, tuo mėsa tampa minkštesnė ir sultingesnė, o skoniai – harmoningesni.
- Gaminimo metu paredaguokite sūrumą, prieskonius. Patiekalo pabaigoje galite papildomai įmaišyti smulkintų žalumynų (pvz., petražolių ar krapų), kad deramiau atsiskleistų pavasariniai arba vasariški akcentai.
- Prieš patiekiant būtinai išimkite lauro lapus bei pipirų žirnelius.
Naudingi patarimai
Kad tušonkės skonis būtų kuo autentiškesnis ir malonesnis, rinkitės mėsos dalis su šiek tiek riebaliuko arba jungiamojo audinio – tai užtikrins tirštą sultinį ir švelnią tekstūrą. Jautienos mentė ar sprandinė tiks puikiai, tačiau galite eksperimentuoti ir su šonine arba kumpiu. Kepinant mėsą iki auksinės plutelės svarbu neskubėti – šiame žingsnyje susidarančios skoninės medžiagos nulems visą troškinio charakterį. Naudokite šviežiai maltus pipirus – jų aromatas intensyvesnis. Jei mėgstate sodresnius, rūkyto skonio akcentus, įdėkite šiek tiek rūkyto lašinio. Norite daugiau spalvos ir kvapų? Pridėkite aitresnių prieskonių (čiobrelio, rozmarino) arba šiek tiek aitriosios paprikos. Tušonkę puikiai paruošite ne tik ant viryklės, bet ir orkaitėje puode su dangčiu. Jei liko daugiau nei galite suvalgyti – patiekalą galima užšaldyti arba laikyti šaldytuve iki savaitės.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Klasikinė tušonkė visada įkvepia kurti individualų variantą pagal turimus ingredientus ar sezoniškumą. Vietoje jautienos galite naudoti kiaulienos sprandinę, vištieną, kalakutieną ar net sumaišyti kelias skirtingo skonio mėsas. Daržoves nesunkiai adaptuokite: vasarą papildykite troškinį šviežiais žirneliais, pupelėmis, perlinėmis kruopomis arba cukinija, žiemą – daugiau šakninių daržovių ir rūgštesnių obuolių. Jei norisi vegetariškos tušonkės versijos, klasikinius gyvulinius baltymus pakeiskite pupelėmis, lešiais, pievagrybiais arba mėsos analogais – skonis bus pakankamai artimas dėl panaudaų prieskonių ir lėto troškinimo. Patiekiant siūlome tušonkę apibarstyti smulkintomis žolelėmis, šalia pasiūlyti šviežios duonos ar bulvių košės. Varijuokite garnyrus: tinka ir grybuose ar svogūnuose pakeptos bulvės, ir rauginti agurkai, taip pat rauginti kopūstai, kurie suteikia gaivumo bei balanso riebiems patiekalams. Išvykose ar žygiuose tušonkę lengva perkelti į sandarius indus arba termosus – štai kodėl ji taip mylima turistų. O per Vėlines ir kitas progines vakarienes dažnai troškinys papildomas perlinėmis kruopomis arba džiovintomis slyvomis, o viskas užbaigiama kaušeliu grietinės. Šios variacijos atspindi tradicijų gyvybingumą ir leidžia kiekvienam sukurti patiekalą pagal savo skonį bei progos nuotaiką.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.
