Žolių sriuba yra tradicinis patiekalas, plačiai paplitęs skirtingose kultūrose ir regionuose. Ši sriuba dažnai siejama su pavasario pradžia, kai prasideda naujo derliaus rinkimas ir gausu šviežių žolių. Žolių sriuba ne tik maistinga, bet ir labai universali, nes galite naudoti įvairias žolių rūšis ir prieskonius, kad prisitaikytumėte prie savo skonio. Ši sriuba yra puikus vitaminų C ir A, geležies šaltinis, taip pat padeda stiprinti imunitetą. Gaminti žolių sriubą nėra sudėtinga, ir tai puiki proga išbandyti savo virtuvės įgūdžius bei paruošti sveiką patiekalą kiekvienos dienos pietums ar vakarienei.
Ingredientai
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 1 didelis svogūnas, smulkiai supjaustytas
- 2 skiltelės česnako, smulkiai sukapotos
- 3 puodeliai įvairių šviežių žolių (špinatai, dilgėlės, petražolės, rūgštynės)
- 2 bulvės, supjaustytos kubeliais
- 1 litras daržovių sultinio
- Druska ir pipirai pagal skonį
- Grietinė arba natūralus jogurtas (patiekiant)
- Šviežios citrinos sultys (pasirinktinai)
Gaminimo eiga
- Įkaitinkite alyvuogių aliejų didelėje puodėje ant vidutinės ugnies. Įdėkite svogūną ir kepkite apie 5 minutes, kol jis taps minkštas ir skaidrus.
- Įpilkite smulkintą česnaką ir kepkite dar apie minutę, kol jis pradės skleisti aromatą.
- Pridėkite bulves ir daržovių sultinį. Užvirkite, tada sumažinkite ugnį ir virkite apie 10-15 minučių, kol bulvės bus minkštos.
- Pridėkite visas nuplautas ir smulkintas žoles. Virkite dar 5 minutes, kol žolės suminkštės ir sujungiasi su likusiais ingredientais.
- Pagardinkite druska ir pipirais pagal skonį. Jei norite šiek tiek rūgštumo, galite įlašinti citrinos sulčių.
- Patiekite sriubą su šaukštu grietinės arba natūralaus jogurto, dekoruokite šviežiomis žolelėmis.
Naudingi patarimai
Norėdami išlaikyti žoles ryškios žalios spalvos, įdėkite jas į verdančią sriubą tik pačioje pabaigoje ir virkite trumpai. Jei naudojate rūgštynes ir norite švelnesnio skonio, jų kiekį galite sureguliuoti pagal savo pageidavimus. Jei sriuba per tiršta, galite pridėti šiek tiek papildomo sultinio ar vandens. Norėdami suteikti sriubai šiek tiek pikantiškumo, prieš patiekdami pabarstykite ant viršaus žiupsnelį karių ar chili miltelių.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Žolių sriuba yra be galo universali, todėl galite eksperimentuoti su ingredientais. Pvz., į sriubą pridėkite šiek tiek bulguro ar perlinių kruopų, kad būtų sotesnė. Įdomus skonių derinys gali būti, jei įdėsite šiek tiek mocarelos ar parmezano sūrio. Taip pat galite įmaišyti prieš patiekdami šiek tiek smulkintų riešutų, pvz., migdolų ar graikinių riešutų. Jei norite dar labiau išryškinti skonį, sriubą galite patiekti su gruzdinta duonos skrebučiu arba pasimėgauti šią sriubą kaip šaltą užkandį pavasario ar vasaros piknikų metu. Skanaus!

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.