Vyniotinis su uogiene yra vienas iš tų nuostabių desertų, kurie primena namų komfortą ir šventes. Tai paprastas, bet elegantiškas skanėstas, kurio kepimas ir ragavimas teikia ypatingą džiaugsmą. Šis desertas puikiai tinka įvairioms progoms – nuo kasdienės kavos pertraukos iki švenčių stalo. Vyniotinis yra lengvai ruošiamas, reikalauja minimalios įrangos bei ingredientų, todėl yra idealus pasirinkimas tiek pradedantiems, tiek patyrusiems kulinarams.
Ingredientai
- 5 kiaušiniai
- 150 g cukraus
- 120 g miltų
- 50 g sviesto (ištirpinto)
- 0,5 arbatinio šaukštelio vanilinio cukraus
- 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
- 200 g mėgstamos uogienės
- Cukraus pudra, pabarstymui
Gaminimo eiga
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C temperatūros. Paruoškite kepimo skardą, išklokite kepimo popieriumi.
- Atskirame dubenyje išplakite kiaušinius su cukrumi iki purios masės, kuri padvigubėja.
- Palaipsniui įmaišykite vanilinį cukrų, miltus ir kepimo miltelius. Švelniai maišykite, kad neliktų gumulėlių.
- Supilkite ištirpdytą sviestą ir atsargiai maišykite, kol ingredientai vienodai susimaišys.
- Tešlą supilkite į paruoštą skardą ir tolygiai paskirstykite.
- Kepkite 12-15 minučių arba kol biskvitas taps auksinės spalvos ir nesijaus lipnus.
- Kai tik biskvitas iškeps, išimkite jį iš orkaitės ir palikite trumpam atvėsti.
- Atsargiai nuimkite kepimo popierių ir sukite biskvitą ant švaraus rankšluosčio į ritinį. Tai padės išlaikyti formą, kol vyniotinis atvės.
- Atvėsus biskvitui, ant paviršiaus tolygiai paskleiskite uogienę.
- Vėl atsargiai suvyniokite biskvitą į vyniotinį, naudodami rankšluostį kaip pagalbą.
- Patiekite pabarstytą cukraus pudra, supjaustytą riekelėmis.
Naudingi patarimai
Nepamirškite vyniotinio tūrio – kai biskvitas iškepęs, reikia veikti greitai, kad jis neišdžiūtų ir liktų lankstus. Jei pastebėsite, kad biskvitas per sausas, galite jį šiek tiek sudrėkinti, pavyzdžiui, cukraus sirupu ar sultimis. Taip pat, kai vynioti į rankšluostį, tai svarbu, kad jis būtų drėgnas – taip išvengsite lipimo ir per sausos struktūros.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Vyniotinis su uogiene turi daugybę variacijų. Galbūt norėsite išbandyti skirtingas uogienes – pavyzdžiui, aviečių, mėlynių ar slyvų, arba pamėginti citrusinių vaisių skonį su apelsinų marmeladu. Kai kurie mėgsta į tešlą įmaišyti maltų riešutų, tokių kaip migdolai ar graikiniai riešutai, kad desertas taptų šiek tiek geidulingesnis. Patiekdami galite pridėti ledų kaušelį arba šokolado padažą, kad sukurtumėte puotą akims ir skonio receptoriams. Toks desertų patiekalas neabejotinai liktų atmintyje svečiams ir artimiesiems ilgam.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.