Žemaitiški blynai su faršu yra tradicinis lietuviškas patiekalas, kuris puikiai tinka kaip šiltas ir sotus pietų ar vakarienės pasirinkimas. Šis skanus ir lengvai gaminamas patiekalas nepalieka abejingų ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų, žavėdamas daugelį savo unikaliu skoniu ir paprastu gaminimo procesu. Ingredientų derinys, kurį siūlo žemaičių blynai, suteikia galimybę mėgautis skonių palete nuo salsvos iki pikantiškos. Sekite toliau šiame straipsnyje pateiktą žemaičių blynų su faršu receptą, kad galėtumėte paversti paprastą dieną ypatinga proga pabandyti kažką naujo ir skanaus.
Ingredientai
- 500 g bulvių
- 100 g kvietinių miltų
- 1 kiaušinis
- Druska pagal skonį
- 500 g faršo (jautienos arba kiaulienos)
- 1 nedidelis svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- Druska ir pipirai pagal skonį
- Aliejus kepimui
Gaminimo eiga
- Nuplaukite ir nuvalykite bulves. Supjaustykite jas į mažesnius gabaliukus ir virkite pasūdytame vandenyje iki jos taps minkštos.
- Bulves gerai nusausinkite ir sutrinkite, kol gausite vientisą masę be gumulėlių. Tam galite naudoti bulvių trintuvą arba blenderį.
- Į bulvių masę įmuškite kiaušinį ir suberkite miltus, įberkite šiek tiek druskos. Viską gerai išmaišykite, kol susidarys lipni tešla.
- Smulkiai supjaustykite svogūną ir česnaką. Įkaitinkite keptuvę su šlakeliu aliejaus ir kepkite svogūną bei česnaką, kol taps auksinės spalvos.
- Į svogūno ir česnako mišinį įdėkite faršą, pagardinkite druska ir pipirais. Keptuvėje kepkite maždaug 10 minučių, kol faršas bus visiškai iškepęs.
- Iš bulvių tešlos formuokite blynelius. Per vidurį dėkite vieną arbatinį šaukštelį faršo įdaro. Uždenkite kita tešlos dalimi ir kruopščiai apgaubkite mėsos įdarą.
- Įkaitinkite keptuvėje aliejų ir kepkite blynus, kol abi pusės bus auksinės spalvos.
- Iškeptus blynus dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų nereikalingas aliejus.
Naudingi patarimai
Siekiant, kad blynai nesulūžtų kepimo metu, pasirūpinkite, jog bulvių masė būtų vientisa ir lipni. Kiaušinis ir miltai suteikia reikiamą konsistenciją, todėl šiuos ingredientus naudokite tiksliai pagal receptą. Nepamirškite pakankamai pašildyti aliejaus, kad blynai būtų traškūs išorėje. Jeigu blynai pernelyg greitai dega, sumažinkite ugnį ir kepkite lėčiau.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Tradiciniai žemaitiški blynai gali būti praturtinti įvairiais priedais. Vietoje tradicinio faršo, galite išbandyti vištienos arba kalakutienos faršą, kuris suteiks lengvesnio ir švelnesnio skonio. Į bulvių tešlą pridėkite šiek tiek smulkinto krapų ar petražolių, kad suteiktumėte gaivumo. Patiekite blynus su grietine arba jogurtiniu padažu ir šalia šviežių daržovių salotų, kad būtų sukurta pilnavertiška ir subalansuota lėkštė.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.