Žiedinių kopūstų apkepas yra puikus patiekalas, kurį gali tapti jūsų stalų žvaigžde. Šis gardus patiekalas ne tik skanus, bet ir maistingas, nes žiediniai kopūstai turi daug vitamino C ir kitų naudingų medžiagų. Jei ieškote naujo būdo, kaip įtraukti daržoves į savo racioną, šiame apkepime jos tikrai išryškės. Gaminti žiedinių kopūstų apkepą yra paprasta ir neužtrunka daug laiko, tad šiandien sužinokite, kaip greitai sukurti šeimai ir draugams patrauklų patiekalą.
Ingredientai
- 1 didelis žiedinis kopūstas, suskirstytas žiedynais
- 2 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus
- 1 svogūnas, smulkiai supjaustytas
- 2 skiltelės česnako, susmulkintos
- 200 g tarkuoto sūrio (pvz., cheddario)
- 200 ml grietinėlės
- 3 kiaušiniai
- Druska ir pipirai pagal skonį
- 1/2 arbatinio šaukštelio muštynės ar paprikos miltelių (pasirinktinai)
- Sviestas ar aliejus formai sutepimui
- Šviežios žolelės, pvz., petražolės ar krapai, papuošimui
Gaminimo eiga
- Pradėkite įkaitindami orkaitę iki 200°C. Kol ji šyla, sutepkite kepimo formą sviestu ar aliejumi, kad apkepas neliptų.
- Žiedinių kopūstų žiedynus išvirkite pasūdytame vandenyje 5–7 minutes, kol jie taps minkšti, bet dar neiširs. Nukoškite ir padėkite į šalį, kad atvėstų.
- Įkaitinkite alyvuogių aliejų keptuvėje ant vidutinės kaitros. Sudėkite smulkintą svogūną ir kepkite, kol jis taps permatomu (apie 5 minutes). Tada pridėkite susmulkintą česnaką ir kepkite dar 1 minutę, kol jausis malonus aromatas.
- Dideliame dubenyje sumaišykite kiaušinius, grietinėlę, druską, pipirus ir pasirinktus prieskonius, jei naudoti. Maišykite, kol gausite vienalytę masę.
- Prie kiaušinių ir grietinėlės masės pridėkite išvirtus žiedinio kopūsto žiedynus, svogūno-česnako mišinį ir pusę tarkuoto sūrio. Viską gerai maišykite, kad ingredientai tolygiai pasiskirstytų.
- Sudėkite žiedinių kopūstų mišinį į paruoštą kepimo formą ir tolygiai paskirstykite. Ant viršaus apibarstykite likusią sūrio dalį.
- Kepkite orkaitėje apie 30–35 minutes, kol apkepas gražiai auksuosis viršuje ir tvirtai susiformuos. Patikrinus apkepą, jei paviršius tamsėja per greitai, uždenkite jį aliuminio folija.
- Leiskite apkepui keletą minučių atvėsti ir įsistovėti prieš pjaustant. Patiekite papuoštą šviežiomis žolelėmis.
Naudingi patarimai
Norint pasiekti tobulą apkepą, svarbu gerai nuvarvinti žiedinius kopūstus po virimo, kad jis netaptų per drėgnas. Taip pat galite eksperimentuoti su sūrio rūšimis – įprastą cheddario sūrį keisti Pecorino ar Parmezanu, kurie suteiks stipresnį skonį. Jei mėgstate aštrumą, pridėkite šiek tiek kapotos čili ar padažo. Skonio balansas yra pagrindas, todėl būkite kūrybingi planuojant savo versiją!
Variacijos ir patiekimo idėjos
Žiedinių kopūstų apkepas puikiai dera su įvairiomis prieskoniais ir papildomais ingredientais, pvz., mėsa ar kitomis daržovėmis. Galite pridėti virtų šoninės gabaliukų ar vištienos, kurie papildys patiekalą sotumu. Vegetariškam variantui išbandykite jį su paprikomis ar cukinijomis. Šį patiekalą galima skanauti ir kaip pagrindinį patiekalą, ir kaip garnyrą prie keptos mėsos ar žuvies. Jis taip pat puikiai tinka vakarėliams ar šeimos vakarienėms, nes jo skonis išlaiko po kelionės! Nepamirškite jo naudoti kaip likučių patiekalą – šaldytuve jis laikosi keletą dienų ir gali būti valgomas pašildytas mikrobangų krosnelėje.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.