Naminio saldžiarūgščio Uncle Ben’s padažo receptas su ananasais

Naminio saldžiarūgščio Uncle Ben’s padažo receptas su ananasais

Uncle Ben’s padažas – tai skoningų ir universalių Azijos virtuvės padažų linija, kuri jau ne vieną dešimtmetį yra populiari Europos bei Lietuvos namų virtuvėse. Uncle Ben’s prekinis ženklas gerai žinomas dėl savo ryžių ir įvairių padažų, pritaikytų greitam, bet skaniam pietų ar vakarienės ruošimui. Šie padažai – tikras išsigelbėjimas tiek skubantiems, tiek ieškantiems egzotiškesnių skonių, kurie lengvai pritaikomi prie skirtingų ingredientų. Dažniausiai Uncle Ben’s padažais gardinami vištienos, jautienos, kiaulienos bei daržovių patiekalai, o jų asortimente galima rasti tiek klasikinio saldžiarūgščio, tiek aitresnių, sotesnių ar egzotiškų variantų. Jeigu visada norėjote išbandyti šiuos padažus namie – kviečiu susipažinti su naminiu Uncle Ben’s stiliaus saldžiarūgščiu padažu bei jo gamybos eigą, ingredientais ir patiekimo galimybėmis.

Ingredientai

  • 1 didelė raudona paprika
  • 1 didelis svogūnas
  • 1 morka
  • 200 g ananasų (konservuotų arba šviežių)
  • 2 valg. šaukštai augalinio aliejaus
  • 3 valg. šaukštai pomidorų padažo (ketchup)
  • 2 valg. šaukštai sojos padažo
  • 3 valg. šaukštai ryžių arba obuolių acto
  • 2 valg. šaukštai cukraus
  • 100 ml ananasų sulčių (iš konservuotų ananasų arba šviežių)
  • 100 ml vandens
  • 1 valg. šaukštas kukurūzų krakmolo
  • 0,5 arbatinio šaukštelio druskos (pagal skonį)
  • Šviežiai malti pipirai (pagal skonį)

Gaminimo eiga

  1. Daržoves (svogūną, papriką ir morką) nuplaukite ir supjaustykite panašaus dydžio kubeliais ar juostelėmis.
  2. Ananasus taip pat supjaustykite smulkiais gabalėliais, skysčio neišpilkite – jį naudosite padažui.
  3. Gilioje keptuvėje ar puode įkaitinkite aliejų, suberkite svogūnus ir lengvai apkepkite, kol taps permatomi.
  4. Pridėkite morkas ir paprikas, kepkite keletą minučių, kol daržovės šiek tiek suminkštės, išliks dar traškios.
  5. Į daržoves sudėkite ananasų gabalėlius, supilkite ananasų sultis ir vandenį. Pamaišykite.
  6. Įpilkite pomidorų padažą, sojos padažą, actą ir cukrų. Gerai išmaišykite, užvirkite.
  7. Krūtinėlėje ar mažame inde sumaišykite kukurūzų krakmolą su šlakeliu šalto vandens, kad neliktų gumuliukų.
  8. Plona srovele pilant, nuolat maišant, supilkite krakmolo mišinį į verdantį padažą. Pamaišykite, kol padažas sutirštės.
  9. Pagardinkite druska, pipirais; ragaukite, jei reikia, papildomai įdėkite cukraus dėl saldumo arba acto, jei norisi daugiau rūgštumo.
  10. Troškinkite dar minutę, nuimkite nuo ugnies.
  11. Karštą padažą galima naudoti iškart – pilkite ant ryžių, makaronų ar keptos vištienos ir mėgaukitės skaniu rezultatu.

Naudingi patarimai

Jei norite, kad padažas būtų arčiau autentiško Uncle Ben’s skonio, naudokite būtent ananasų sultis, nes jos suteikia natūralaus vaisiškumo. Padažo tirštumą reguliuokite pagal skonį – jei norite skystesnio, galite naudoti mažiau krakmolo ar daugiau skysčio. Jei nemėgstate labai saldaus skonio, pradėkite nuo mažesnio kiekio cukraus. Tradiciškai šis padažas tinka su kepta vištiena ar kiauliena, tačiau puikiai dera ir su įvairiomis troškintomis daržovėmis, tofu. Padažą galite pasiruošti iš anksto – atvėsintas jis gerai laikosi šaldytuve 3–4 dienas sandariame inde. Jis taip pat tinka marinuoti mėsą, ypač ruošiatės kepti grilyje – padažo saldžiarūgštė nata sukuria gražią plutelę ir akcentuoja skonį. Jei nemėgstate acto kvapo, eksperimentuokite su švelnesniais – obuolių ar net citrinų sultimis.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Uncle Ben’s padažas – tai ne tik universali bazė Azijos įkvėptiems patiekalams, bet ir puiki idėja originaliems šeimos pietums ar vakarienei. Sal­di­arūgštis variantas gali būti pamėgtas tiek vaikų, tiek suaugusiųjų – patiekite su kepta vištiena, ryžiais ir garintomis brokoliais. Vegetariška versija – padažas su tofu kubeliais ir šviežiais žalumynais. Pabandykite supjaustyti orkaitėje keptą lašišą ir užpilti gausia naminio padažo porcija – žuvis puikiai dera su šiuo skoniu. Norite aštresnio akcento? Įdėkite į padažą šviežią čili pipirą arba šlakelį sriracha padažo – iš karto atsiras nauja skonio dimensija.

Jei mėgstate Azijos virtuvės įvairovę, šį padažą galite naudoti kaip įdarą į spring rolls arba įvairius wrap’sus – derinkite pagal savo mėgstamus ingredientus ir žaiskite skoniais su šviežiomis daržovėmis. Padažą galite perdirbti į aitresnę „Sweet & Sour“ versiją su daugiau česnako, imbiero ar netgi trupučiu apelsinų žievelės. Nepamirškite, kad Uncle Ben’s padažas nėra konkreti sudedamoji dalis – tai sudėtingesnė, pritaikoma kulinarinė bazė, kurioje galite atrasti asmeniškai tinkamiausią skonį.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *