Wok su krevetėmis – tai greitai pagaminamas, gardus ir aromatingas Azijos virtuvės patiekalas, kuris tapo populiariu pasirinkimu namų valgiaraščiuose dėl savo universalaus pobūdžio ir skirtingų skonių derinio. Šis patiekalas leidžia eksperimentuoti su ingredientais, pritaikant jį pagal kiekvieno skonį. Krevetės, būdamos pagrindinis šio patiekalo ingredientas, suteikia sotumo ir subtilų jūros gėrybių skonį, kuris puikiai dera su šviežiomis daržovėmis ir gardžiais padažais. Be to, wok – tai specialus keptuvės tipas, kuris leidžia maistui tolygiai kepti ir išlaikyti skonį. Toliau pateikiami visi reikalingi ingredientai ir gaminimo eiga, padėsiantys jums lengvai pasigaminti šį patiekalą namuose.
Ingredientai
- 300 g šaldytų arba šviežių krevečių
- 2 valgomieji šaukštai sojų padažo
- 1 valgomasis šaukštas sezamo aliejaus
- 1 arbatos šaukštelis imbiero, smulkiai tarkuoto
- 1 valgomasis šaukštas ryžių acto
- 2 česnako skiltelės, smulkiai supjaustytos
- 1 raudona paprika, plonai supjaustyta
- 1 žalia paprika, plonai supjaustyta
- 100 g mažų brokolių žiedų
- 2 morkos, plonomis juostelėmis
- 1 svogūnas, susmulkintas
- 1 arbatos šaukštelis kukurūzų krakmolo, sumaišyto su 2 šaukštais vandens
- Druska ir pipirai pagal skonį
- 300 g virtų ryžių (patiekiant)
Gaminimo eiga
- Jei naudojate šaldytas krevetes, iš anksto jas atšildykite šaltame vandenyje pagal pakuotės nurodymus. Šviežias krevetes nuplaukite ir nupilkite.
- Sumaišykite sojų padažą, ryžių actą ir sezamo aliejų dubenyje. Įdėkite krevetes ir marinuokite apie 15 minučių.
- Įkaitinkite wok keptuvę ant aukštos ugnies. Supilkite šiek tiek aliejaus ir leiskite jam įkaisti.
- Į worą įdėkite marinuotas krevetes ir kepkite jas apie 2-3 minutes arba kol jos taps rožinės spalvos. Išimkite krevetes iš keptuvės ir atidėkite į šoną.
- Į tą pačią keptuvę įpilkite truputį aliejaus, jeigu reikia, ir įdėkite svogūną bei česnaką. Kepkite apie 1 minutę, kol jie pradės kvepėti.
- Įdėkite paprikas, brokolius ir morkas. Kepkite apie 4-5 minutes, kol daržovės suminkštės, bet išlaikys traškumą.
- Grąžinkite krevetes į keptuvę ir gerai sumaišykite su daržovėmis. Įpilkite kukurūzų krakmolo mišinį. Maišykite, kol padažas sutirštės.
- Pagardinkite druska ir pipirais pagal savo skonį. Užgesinkite ugnį.
- Patiekite wok su krevetėmis karštą, dedant ant virtų ryžių. Papuoškite sezamo sėklomis ar šviežiais žalumynais, jei norite.
Naudingi patarimai
Norint išlaikyti daržovių traškumą, svarbu jas per daug neperkepti. Tai leidžia skoniui ir tekstūrai išlaikyti pusiausvyrą. Prieš dedant krevetes į karštą wok keptuvę, įsitikinkite, kad jie yra sausi, nes drėgmė gali lemti, kad krevetės greitai neiškeps tolygiai. Jei norite padažo turėti tirštesnį, galite padidinti kukurūzų krakmolo kiekį, tačiau ir čia svarbu saikas.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Wok su krevetėmis yra itin universalus patiekalas, kurį galite pritaikyti pagal sezoną ar tai, ką turite šaldytuve. Galite keisti daržoves pagal savo skonį – pavyzdžiui, pridėti cukinijų arba šparaginių pupelių vietoje paprikos ar morkų. Jei esate veganas, krevetes galite pakeisti tofu arba tempeh. Patiekalą galite patiekti su skirtingais garnyrais, pavyzdžiui, salotomis arba kuskusu, arba pagardinti aštriais pipirų dribsniais, norint suteikti aitresnį skonį. Be to, jei mėgstate sūdyti ar aromatingus gardžius, galite išbandyti teriyakio arba austrių padažus kaip papildomą komponentą.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.