Vyniotinis su varške – tai subtilus ir švelnus desertas, kuris idealiai tinka tiek kasdieniam pasimėgavimui, tiek ypatingoms progoms. Šis desertas pasižymi minkštu tešla su skania varškės įdaru, kuris suteikia kreminio sodrumo ir švelnumo derinio. Dėl paprasto ingredientų rinkinio ir nesudėtingo gaminimo proceso vyniotinis su varške taps dažnu svečiu jūsų stalo. Šiame straipsnyje pateikiama išsami ir paprasta instrukcija, kaip pasigaminti šį skanėstą savo namuose.
Ingredientai
- 4 kiaušiniai
- 100 g cukraus
- 90 g miltų
- 30 g kakavos miltelių (jei norite šokoladinio vyniotinio)
- 1 šaukštelis kepimo miltelių
- Žiupsnelis druskos
- 500 g varškės
- 100 g cukraus pudros
- 50 g sviesto (ištirpinto)
- 1 arbatinis šaukštelis vanilinio cukraus
- 100 ml grietinėlės (plakimui)
- Mėgstami vaisiai ar uogos (dekoravimui ir papildomai tekstūrai)
Gaminimo eiga
- Kiaušinių trynius ir baltymus atskirkite. Baltymus su žiupsneliu druskos išplakite iki standžios masės.
- Atkirktus kiaušinių trynius plakite su cukrumi tol, kol masė pasidarys puri ir šviesi.
- Sujunkite miltus, kakavos miltelius ir kepimo miltelius, tada atsargiai maišykite prie trynių masės.
- Į trynių masę atsargiai įmaišykite išplaktus baltymus. Mišinį lėtai, bet kruopščiai maišykite, kad nesugriautumėte baltymų putų struktūros.
- Paruoštą tešlą pilkite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos ir tolygiai paskirstykite. Kepkite pakaitintoje iki 180 °C orkaitėje apie 10–12 minučių, kol biskvitas taps elastingas.
- Kol biskvitas kepa, paruoškite varškės įdarą: varškę trinkite su cukraus pudra, kol ji taps kreminė.
- Pridėkite ištirpintą sviestą ir vanilinį cukrų, gerai išmaišykite visus ingredientus.
- Iškeptą biskvitą išimkite iš orkaitės ir nedelsiant uždenkite drėgnu rankšluosčiu. Po kelių minučių biskvitą atsargiai susukite į vyniotinį su rankšluosčiu ir palikite visiškai ataušti.
- Atvėsus vyniotiniui, švelniai jį ištiesinkite ir tolygiai paskleiskite varškės įdarą. Tada pakartotinai susukite, palikdami vyniotinį atšaldymui šaldytuve bent 1 valandai.
- Prieš patiekiant, vyniotinį galima papuošti plakta grietinėle, vaisiais arba mėgstamomis uogomis.
Naudingi patarimai
Norint, kad biskvitas lengvai nesisuktų, labai svarbu nepralepinti tešlos, kai dedate baltymus į trynius – viską atlikite švelniai. Jei norite intensyvesnio skonio, į varškės įdarą galite pridėti citrinos ar apelsino žievelės. Nepamirškite, kad šį desertą galite paruošti iš anksto ir laikyti šaldytuve. Tai bus ne tik praktiška, bet ir lems, kad skonis taps dar geresnis, kai vyniotinis šiek tiek „pailsės“ šaldytuve.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Vyniotinis puikiai derės su įvairiais įdarais. Jei norite paįvairinti jo skonį, galite pridėti šokoladinės gilzės arba uogienės sluoksnį. Jei mėgstate vaisingesnį skonį, į varškės įdarą galite sumaišyti smulkintas slyvas, razinas ar kitas mėgstamas džiovintas uogas. Dėl įvairių papuošimų galimybių – stilingai patiekite vyniotinį su šviežiomis uogomis arba suplakuota grietinėle. Jei norite, galite pasiūlyti net ir įvairiausių grietinėlės arba jogurto padažų, kad paryškintumėte šio deserto skonį.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.