Tušonkė orkaitėje – tai Lietuvoje mėgstamas ir sotus troškinys, kuris patiekiamas šeimos vakarienėms arba ypatingomis progomis, kai norisi gardžiai pasisotinti. Tai patiekalas, skambantis kiek juokingai, bet slepiantis šiltus namų kvapus ir paprastus, bet labai gerai derančius ingredientus. Tradiciškai tušonkė žinoma kaip konservuota mėsa arba jos troškinys, tačiau orkaitėje gaminama tušonkė – jau visai kitas, kiek artimesnis klasikiniam troškiniui variantas, kai mėsa ir daržovės ilgam laikui uždaromos karštyje ir lepinamos savo sultyse bei prieskoniuose. Šis lėto kepimo būdas leidžia produktams atsiskleisti ypatingu minkštumu, naminiu skoniu ir aromatu. Tai patiekalas, kuris puikiai tinka tiek kasdieniam vakarui, tiek šventiniam stalui, nes jį ne tik lengva paruošti, bet ir nepaprastai skanu valgyti su šeima ar draugais.
Ingredientai
- 800 g kiaulienos sprandinės (arba kitos mėgstamos kiaulienos dalies)
- 3 didelės bulvės
- 2 dideli morkos
- 2 svogūnai
- 2–3 česnako skiltelės
- 2 paprikos (raudona ir geltona geram skoniui ir spalvai)
- 2 lauro lapai
- 1,5 šaukštelio druskos
- 1 šaukštelis maltų juodųjų pipirų
- 1 šaukštelis rūkytos paprikos miltelių (nebūtina, bet suteikia kvapo ir spalvos)
- 1 arbatinis šaukštelis džiovintų čiobrelių arba mairūno
- 1–2 šaukštai pomidorų pastos
- 1,5 stiklinės vandens ar sultinio (jautienos, kiaulienos ar daržovių)
- 2–3 šaukštai aliejaus (kepimui ir daržovėms apkepti)
Gaminimo eiga
- Mėsą nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite maždaug 3–4 cm dydžio gabaliukais. Įtrinkite mėsa druska, puse pipirų, šaukšteliu rūkytos paprikos miltelių ir čiobreliais. Palikite marinuotis bent 30 minučių, jei turite daugiau laiko – puiku, skonis bus dar gilesnis.
- Orkaitę įkaitinkite iki 170°C (kaitinimas iš viršaus ir apačios be vėjelio).
- Didelį troškintuvą arba puodą, tinkamą kepti orkaitėje, įkaitinkite su šaukštu aliejaus. Sudėkite mėsos gabaliukus ir apkepinkite iš visų pusių iki gražios auksinės spalvos. Išimkite mėsą iš indo ir atidėkite.
- Į tą patį indą pilkite dar šiek tiek aliejaus, sudėkite smulkintus svogūnus ir morkas, kepkite maišydami apie 4–5 minutes, kol daržovės šiek tiek suminkštės.
- Pridėkite susmulkintą česnaką ir paprikas, trumpai apkepkite viską kartu.
- Į troškintuvą grąžinkite apkepintą mėsą, sudėkite nulupytas ir stambiai supjaustytas bulves, užpilkite pomidorų pasta, lauro lapais ir užberkite likusius prieskonius.
- Supilkite vandenį arba sultinį, kad apsemtų ingredientus maždaug 2/3 – tik ne visiškai, nes troškinys išleis dar daugiau sulčių.
- Uždenkite indą dangčiu (ar aliuminio folija) ir dėkite į iki 170°C įkaitintą orkaitę. Troškinkite apie 2 valandas, kol mėsa bus visiškai minkšta, o bulvės išvirs. Tarpais patikrinkite, jei reikia, papildykite truputį vandens ar sultinio.
- Patiekalo pabaigoje, jei norite tirštesnio troškinio, dangtį nuimkite paskutines 15–20 minučių, kad skysčių liktų mažiau, o paviršius šiek tiek apskrustų.
- Prieš patiekiant, pagal skonį papildomai įberkite prieskonių, pabarstykite šviežiomis žolelėmis (petražolėmis ar krapais) ir leiskite patiekalui šiek tiek pastovėti, kad skoniai susilietų.
Naudingi patarimai
Tušonkė orkaitėje – patiekalas, kuris leidžia jums improvizuoti su mėsa, daržovėmis ir prieskoniais. Jei mėsa liesa (pvz., kumpis ar paukštiena), įdėkite šiek tiek daugiau aliejaus arba pasirinkite riebesnę kiaulienos dalį – taip troškinys bus sultingesnis. Norint gausesnio skonio, galima pažaisti su daržovių pasirinkimu ir įdėti šakninio saliero, porų ar net mažų moliūgo gabalėlių.
Troškinimui idealiai tinka storadugniai puodai ar keramikiniai troškintuvai su dangčiu – taip šiluma paskirstoma tolygiai, o ingredientai lėtai kempa ir įgauna ypatingą skonį.
Gaminant tušonkę orkaitėje verta naudoti naminius sultinius – jie suteikia gilesnio skonio nei paprastas vanduo. Prieskonius galite keisti, derindami juos prie šeimos įpročių: čiobreliai ir mairūnas – tradicinis pasirinkimas, bet jei mėgstate aitresnius patiekalus, įberkite žiupsnelį aitriosios paprikos.
Jei norite labai minkštos, vos „tirpstančios” mėsos – galite troškinti ilgiau, žemesnėje temperatūroje (apie 150-160°C 3–3,5 valandas). Taip mėsa taps ypač minkšta, o visas troškinys labiau primins kaimišką šventinį patiekalą.
Variacijos ir patiekimo idėjos
Tušonkės receptas labai lengvai keičiamas pagal tai, ką turite šaldytuve ar mėgstate. Vietoje kiaulienos galima naudoti jautieną (ypač sprandinę ar blauzdą – jas reikėtų ilgiau troškinti), vištienos šlauneles ar net antieną. Norėdami sočiai, bet tuo pačiu sveikiau, pamėginkite įtraukti daugiau šakninių daržovių (pastarnokus, salierus, ropeles).
Patiekti tušonkę galima kaip sotų pagrindinį patiekalą su juoda duona, batonu ar net švelniu šviežios bandelės minkštimu. Itin skanu, kai troškinys apibarstomas žalumynais, šviežiomis petražolėmis ar krapais. Jei liko, kitą dieną tušonkė dar skanesnė – skoniai susilieja ir patiekalas įgyja dar didesnį gylį.
Norint ypatingai gero stalo įspūdžio, tušonkę patiekite porcijinėse molinėse arba keramikinėse lėkštutėse, kuriose kiekvienas gali mėgautis dar šiltu, garuojančiu troškiniu. Taip pat galima patiekalą pagardinti šaukštu grietinės ar česnakiniu padažu.

Kulinarijos entuziastė, receptų kūrėja ir tinklaraščio autorė, kuri virtuvėje jaučiasi kaip namuose. Jos meilė maistui gimė dar vaikystėje, stebint močiutę ruošiant tradicinius lietuviškus patiekalus. Šiandien Gabija dalijasi ne tik autentiškais šeimos receptais, bet ir moderniais, sveikesniais jų variantais.
