Žemaičių blynų receptas su sultingu mėsos įdaru

Žemaičių blynų receptas su sultingu mėsos įdaru

Žemaičių blynai, arba kitaip dar vadinami bulviniais blynais su mėsa, yra vienas iš tradicinių ir skaniausių Lietuvos virtuvės patiekalų. Jie pasižymi sultingu įdaru, dažniausiai pagamintu iš virtos mėsos, ir minkšta bulvinių blynelių tekstūra. Šis receptas yra puikus pasirinkimas tiek šeimos pietums, tiek draugų susibūrimams. Be to, žemaičių blynai yra sotus ir skanus pasirinkimas, puikiai tinkantis bet kokiai dienai. Leiskite man Jums parodyti, kaip paruošti šiuos gardžius blynus, naudojant tradicinį receptą su tam tikromis šiuolaikinėmis modifikacijomis.

Ingredientai

  • 1 kg bulvių
  • 300 g virtos jautienos arba kiaulienos
  • 1 didelis svogūnas
  • 2 šaukštai augalinio aliejaus
  • 2 kiaušiniai
  • 50 g miltų
  • Druska ir pipirai pagal skonį
  • Augalinis aliejus kepimui
  • Grietinė patiekimui

Gaminimo eiga

  1. Pradėkite nuo bulvių skustymo ir virimo. Supjaustykite bulves į vidutinio dydžio gabaliukus ir virkite šiek tiek sūriame vandenyje, kol jos minkštės (apie 20 minučių).
  2. Kol bulvės verda, pasiruoškite mėsą. Jei dar neturite virtos mėsos, galite virti jautienos ar kiaulienos gabalą iki visiško išvirimo. Atvėsintą mėsą smulkiai supjaustykite arba susmulkinkite.
  3. Svogūną nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Keptuvėje su 2 šaukštais aliejaus kepkite svogūną ant vidutinės ugnies, kol jis taps auksaspalvis (apie 5 minutes).
  4. Įmaišykite mėsą į svogūnus keptuvėje ir dar truputį pakepkite, kol masė bus vienalytė. Pagardinkite druska ir pipirais.
  5. Vandeniui nupylus, bulves sugrūskite su bulvių trintuve arba šakute, kad gautumėte vientisą masę.
  6. Į bulvių masę įmaišykite kiaušinius, miltus ir prieskonių pagal skonį. Masė turi būti šiek tiek lipni, bet pakankamai tvirta, kad galėtumėte formuoti blynus.
  7. Šaukštu imkite bulvių masės ir suformuokite apvalius pyragėlius. Į kiekvieno blyno vidurį įdėkite po šaukštelį mėsos įdaro, tada uždenkite dar šiek tiek bulvių masės ir apvaliai apkepkite.
  8. Kepkite blynus įkaitintame aliejuje ant abiejų pusių iki gražios auksaspalvės spalvos (apie 5-6 minutes kiekvienoje pusėje).
  9. Patiekite žemaičių blynus su grietine arba pasirinktu padažu. Skanaus!

Naudingi patarimai

Šis receptas gali būti prisitaikytas pagal skonį. Naudodami kitų rūšių mėsą, tokią kaip vištiena ar kalakutiena, galite sukurti subtilius skonio pokyčius. Jei norite daugiau skonio, į mėsišką įdarą galite pridėti aištrintų paprikos ar kitų prieskonių. Nevengiant bulvių per daug trinti galima išlaikyti jų tekstūrą ir skonį, o įmaišius šiek tiek manų kruopų – blynai bus dar minkštesni.

Variacijos ir patiekimo idėjos

Papildžius receptą sūriu, pvz., feta ar Cheddar, blyneliai įgaus naują poskonį. Taip pat galite eksperimentuoti su grybų, špinatų ar daržovių įdaru, kad vegetarai galėtų pajusti šio klasikinio patiekalo žavesį. Patiekdami galite derinti su raugintomis daržovėmis, tokiomis kaip agurkai ar kopūstai, kad pridėtumėte gaivumo ir šviežumo. Taip pat galite išbandyti patiekalą su žalia salotų lapelių puokšte. Nebijokite eksperimentuoti ir raskite savo mėgstamą žemaičių blynų variaciją!